Slovenija
126 ogledov

Ni regresa? Podjetju 2.000 € kazni!

Največ nepravilnosti pri regresu so inšpektorji obravnavali v gradbeništvu, trgo Žurnal24 main
Inšpektorji. Lani so zaradi neizplačil regresa kaznovali 640 delodajalcev.

Globe. Če vam delodajalec do 1. julija (oziroma do 1. novembra, če je podjetje nelikvidno) ne bo izplačal regresa za letni dopust v višini najmanj minimalne plače, ga lahko inšpektor za delo kaznuje z globo od 750 do 2.000 evrov, odgovorno osebo pa z od 100 do 800 evri.

Na inšpektoratu sicer svetujejo, naj delavec podjetje, če to ne izpolnjuje svojih obveznosti, najprej terja pisno. Če podjetje kršitve v osmih dneh od vročitve zahteve ne odpravi, lahko delavec v 30 dneh od roka za odpravo kršitve vloži tožbo (za to ima sicer časa pet let). Delavec pa lahko delodajalca prijavi tudi na inšpektorat, vendar to pomeni, da bo inšpektor delodajalca sicer sankcioniral, ne pa nujno, da bo delodajalec tudi izplačal regres.

Lažna nelikvidnost
Lani so inšpektorji zaradi kršitev pri izplačilu regresa kaznovali 640, predlani pa 424 delodajalcev. Podjetja so namreč kot vzrok za neizplačilo regresa najpogosteje navajala likvidnostne težave, za katere pa niso imela dokazil. Poleg tega so regres izplačevala v bonih ali v več obrokih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.