Slovenija
49301 ogledov

Ni res, da bomo vsi prispevali, upokojenci ne bodo prispevali skoraj ničesar

upokojenci Saša Despot
Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bomo za obnovo Slovenije po poplavah prispevali vsi, a to ne drži. Ogromna večina upokojencev ne bo prispevala ničesar.

Vsi upokojenci skupaj bodo od pokojnin po naših izračunih plačali manj kot 50 tisoč evrov solidarnostnega prispevka.

Zaposleni in upokojenci bodo morali plačali solidarnostni prispevek v višini 0,3 odstotka dohodnine, a ogromna večina upokojencev ne plača nič dohodnine, zato tudi solidarnostnega prispevka ne bodo.

V članku sem naredil lapsus in solidarnostni prispevek pri upokojencih računal kot 0,3 odstotka dohodnine, namesto 0,3 odstotka od bruto dohodkov, ki niso oproščeni dohodnine, izračuni glede solidarnostnega prispevka upokojencev so zato napačni. Držijo pa izračuni glede plačila dohodnine. Za napako se iskreno opravičujem. 

Janez Zalaznik

Nekdo, ki prejema 1700 evrov pokojnine, ne plača nič dohodnine, zato bo solidarnostni prispevek plačevalo le dobrih dvajset tisoč upokojencev. Kdor ima 1700 evrov neto plače, vsak mesec plača 352 evrov dohodnine. V enem letu je to 4224 evrov dohodnine, poleg tega bo moral plačati še 59 evrov solidarnostnega prispevka. Upokojenec s 1700 evrov pokojnine ne bo plačal ne dohodnine ne solidarnostnega prispevka. Kdor ima 2800 evrov pokojnine in tako na leto prejme 33.600 evrov, bo plačal 4,90 evra solidarnostnega dodatka.

Upokojenska olajšava je dvakrat izjemna

Razlog je v izjemno nizki dohodnini za upokojence. Upokojenci imajo namreč poleg splošne olajšave, ki pripada vsem davčnim zavezancem, še upokojensko olajšavo, ki je precejšen unikum zaradi dveh posebnosti.

Prvič, olajšava znaša 13,5 odstotka njihove pokojnine, kar pomeni, da je pri višji pokojnini tudi olajšava višja. Pri dohodnini so sicer olajšave enake za vse, razen pri olajšavi za tiste z najnižjimi dohodki, ki je odvisna od višine dohodkov. A tam je logika obrnjena: tisti, ki imajo nižjo plačo, imajo višjo olajšavo, da jim na koncu več ostane, in ne obratno, kot pri upokojenski olajšavi.

Druga pomembna razlika pa je, da se upokojenska olajšava odšteje na koncu od še obračunane dohodnine in ima zato bistveno večji učinek kot druge olajšave, ki se odštejejo od davčne osnove, od katere se nato odmeri davek.

Zaposleni plača tristo evrov, mladi upokojenec pa šest

Poglejmo primer pri 1500 evrih plače in pokojnine. Da ima nekdo 1500 evrov plače, mora imeti 2289 evrov bruto plače, od katere plača 506 evrov prispevkov, 417 evrov znaša davčna olajšava, osnova za obračun dohodnine je 1365 evrov, plačati mora 282 evrov dohodnine.

Tudi upokojencu pripada splošna olajšava, poleg tega pa še 13,5 odstotka njegove pokojnine upokojenske olajšave, v konkretnem primeru je to 203 evre. Ko od pokojnine odštejemo splošno olajšavo, ostane 1083 evrov. Če bi upokojensko olajšavo odšteli od te davčne osnove, bi dohodnino odmerili od 880 evrov davčne osnove in upokojenec s 1500 evri pokojnine bi moral plačati 156 evrov dohodnine. A dohodnina se odmeri od osnove 1083 evrov in znaša 209 evrov, potem pa se upokojenska olajšava odšteje od te obračunane dohodnine. Za plačilo tako ostane le šest evrov dohodnine, pa še to le, če upokojenec ni starejši od 70 let.

Starejšim od 70 let pripada še seniorska olajšava v mesečni višini 125 evrov, kar v praksi pomeni, da upokojenci za pokojnine skoraj do višine 1800 evrov ne plačujejo nič dohodnine. Pri 1800 evrih pokojnine upokojenec, starejši od 70 let, plača 11 evrov dohodnine, kar pomeni, da bo solidarnostni prispevek 40 centov.

Na Fursu nimajo podatka, koliko dohodnine od pokojnin so plačali upokojenci, saj imajo nekateri še druge dohodke, od katerih se plača dohodnina, nekateri se upokojijo med letom ali pa prejemajo delno pokojnino.

Našo oceno smo pripravili na podlagi mesečnega poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v katerem so podatki, koliko upokojencev prejema pokojnino v določenem razredu.

Upoštevali smo podatek o prejemnikih pokojnin brez sorazmernih delov in delnih pokojnin ter predpostavili, da vsi v razredu prejemamo pokojnino na sredini razreda, na primer v razredu med 1900 in 2000 evrov smo dohodnino izračunali za 1950 evrov pokojnine. Upoštevali smo tudi, da so vsi stari nad 70 let in jim pripada seniorska olajšava. Za razred nad 2500 evrov smo upoštevali povprečno pokojnino 2800 evrov.

Pri izračunih neto plače smo upoštevali le splošno olajšavo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 50
  • Stampedo 09:49 06.oktober 2023.

    Je novinarjem prepovedano gledati na terenu kaj se dogaja? Zakaj ne pišete o tem kako se nesmiselno "obnavlja"? Zakaj ne pogledate kako s tovornjaki vozijo skale iz sto km oddaljenih kamnolomov, uničujejo ceste in navijajo račun? V strugah pa skal, ...prikaži več šudra in proda za izvoz 🙃🙃🙃 Vsak, ki prispeva, prispeva k uničevanju!?

  • Soloobveznababica 08:35 06.oktober 2023.

    Tukaj zgleda tako,kot da so upokojenci financno zelo mocni in jim bo treba se kaj vzet,da ne bodo imeli prevec.bo treba dati tistim mladim,ki so doma in nic ne delajo, Rabijo pa denar,da ne bodo otroci revezi.

  • sandi76 20:24 05.oktober 2023.

    Upokojenci, primite se za žepe ! ! Takrat, ko vam nekdo obljublja, da ne boste plačali nič, se bo zgodilo ravno obratno, udarili vas bodo po žepu na polno !