Slovenija
21 ogledov

Ni rešitev, ni Hilde

slovenija 05.02.13, Alenka Bratusek, intervju, poslanka, pozitivna slovenija, fo Anže Petkovšek
Sodišče je včeraj pobeglo Hildo Tovšak napotilo na prestajanje kazni na Ig.

Dvajsetega junija bi nekdanja šefinja propadlega podjetja Vegrad Hilda Tovšak v ženskem zaporu na Igu morala začeti prestajati leto in dva meseca zaporne kazni. Včeraj naj bi ji namreč Okrožno sodišče v Ljubljani izdalo poziv, naj se takrat zglasi v zaporu, in obvestilo vodstvo zapora, kdaj jo morajo sprejeti.

Ali je sploh še živa?

Tovšakove na Igu seveda ne bo, če je policija ne najde. Od ponedeljka dopoldne, ko je sodišče odredilo policiji, naj Tovšakovo išče tudi z mednarodno tiralico, jo intenzivno iščejo vse policijske enote po državi in praktično vse tuje policije. Od sredine tega tedna pa policija preverja celo možnost, da naj bi Tovšakova med begom pred policijo umrla in da naj bi se tik pred tem zatekla v skrivališče nekje v Sloveniji. Policiji se na drugi strani zdi še vedno najverjetneje, da je Tovšakova državo zapustila z osebnim vozilom že v soboto – in takoj zatem pobegnila naprej v eno od držav z manj poostrenim policijskim nadzorom.

“Tovšakova bo kmalu tam, kjer bi morala biti,” je včeraj predsednici vlade Alenki Bratušek zatrjeval prvi policist v državi Stanislav Veniger. Na sestanku pri premierki, kjer sta bila notranji in pravosodni minister ter šef tožilcev Zvonko Fišer, so se strinjali, da je treba spremeniti zakonodajo tako na področju kazenskega postopka kot izvrševanja kazenskih sankcij. “Sestanek ni prinesel nič novega. Pričakujem poročili sodišča in tožilstva; ko ju bom pregledal, se bomo odločali dalje,” je po sestanku povedal pravosodni minister Senko Pličanič. Včeraj pozno popoldne je poročilo tožilstva na petih straneh tudi že prejel, a podrobnosti še ni razkril. Ob tem bo zaradi pritiska javnosti in opozoril pravosodnih funkcionarjev imenoval tudi od ministrstva ločeno skupino strokovnjakov, ki bo proučila primer Hilde Tovšak in podobne primere. Ugotovitve in priporočila bodo znani do začetka julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.