Slovenija
86 ogledov

Ni rešitev za agresivne otroke

biznis 07.09.2007, nasilje mladoletnikov, solarji, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Agresivni otroci. Ravnatelji nimajo vzvodov za ukrepanje. Stroka jih brez prave diagnoze pošilja v zavode.

"Ničesar ne morem narediti, le če se poškoduje inventar ali ljudje, lahko obvestim policijo. Ta zapiše zaznamek, ki ga pošljemo na center za socialno delo (CSD). Vse bolj ugotavljamo, da država neke sistemske rešitve za otroke s čustvenimi in vedenjskimi težavami nima," pravi ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Savsko naselje Verica Šenica Pavletič, ki se z nasilnim učencem, osemletnikom, ukvarja že drugo leto.

CSD naredi premalo

"Starši so pritiskali na šolo in niso verjeli, da ni zakonske podlage za ukrepanje. Otroci so se prepisovali na druge šole. Kot šola smo bili v patpoložaju," razlaga Goran Popović, ravnatelj OŠ Livada, ki jo je tri leta obiskoval vedenjsko moten, agresiven učenec. "CSD družino enkrat na mesec vabi na posvetovanje, otroka napotijo k pedopsihiatru, vendar mine nekaj mesecev, preden pride na vrsto. Nato dobi 15-minutni termin, v katerem zdravnik ne more oceniti težave. Šola ne sme stopiti v stik z zdravnikom, da bi mu dala jasno informacijo o tem, kaj otrok počne, čeprav bi se zdravnik potem verjetno odzval drugače," pravi ravnatelj.Brez diagnoze

"Otroke z duševnimi motnjami, pri katerih je pridruženo heteroagresivno vedenje, bi morala sprejeti pedopsihiatrična stroka, vendar jih zavrnejo zato, ker so agresivni," pravi Leonida Zalokar iz Vzgojnega zavoda Planina. Otroci tako ostanejo brez diagnoze, ki bi povedala, ali gre za duševne motnje ali organske težave. "Ker pa so zaradi napadov moteči, jih komisija za usmerjanje brez diagnostike usmeri v vzgojni zavod," opozarja Zalokarjeva. Meni, da se taki otroci niso sposobni šolati, zato bi morali omogočiti vzgojni program, ki bi saniral čustvene in vedenjske težave, kar bi jim omogočilo vključitev v redni program.

Komentarjev 3
  • Sania Leonelli 14:19 09.oktober 2013.

    Rešitev je veliko, vendar nimamo pravih pristopov v Sloveniji. Jeza je čustvo katero bi otroci prav tako morali v zgodnji fazi razvoja in učenja v svetu na katerem so izražati. Zakaj ne poiščejo starši in osebe, ki naj bi bile ...prikaži več za to usposobljene načina, ki bo pomagal. Ko bodo znali nadzirati oz. usmerjati jezo bodo znali funkcionirati brez agresivnih izpadov. V današnjem svetu, ko se otroke razvaja z materijalijami in se jim ne posveča dovolj (tu spada nežnost, ljubezen in pozornost + pravila in učenje kaj je prav in kaj ne) se situacija lahko samo še slabša. No pa še nekaj, kam z odvečno energijo? Doma sedijo za televizijo in računalnikm - naredite uslugo sebi in njim in pojdite v naravo.

  • privat 12:46 09.oktober 2013.

    glej to je resen problem..v kočevju ciganski otroci z ustrahovanjem pobirajo denar in druge reči od drugih (belih) otrokov ,ker enostavno kopirajo starše...šole pa so nemočne!! ..zamisli si te naše otroke ,ki z strahom hodijo v šole ..

  • Ferluci 08:15 09.oktober 2013.

    Pri nekaterih otrocih se jasno vidi, da ko odrastejo, bodo politiki...