Slovenija
16391 ogledov

Arso za dele države izdal rdeči alarm!

Vreme, dež in veter
Arso opozarja - zelo močan veter, ogromo dežja! Pripravite se!

V najnovejšem opozorilu Agencije za okolje vremenoslovci in hidrologi opozarjajo na težave, ki jih bo lahko po vsej državi povzročalo vreme v naslednjih dneh. 

Vetrovni stržen bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek. Žal pričakujemo pojav obsežnejših vetrolomov, zato smo za nekatere dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. 

Arso na svoji Facebook strani

Veter ...

"Danes bo predvsem v višjih legah pihal jugozahodnik s hitrostjo med 70 in 90 km/h. Sunki vetra okoli 70 km/h se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah," napovedujejo pri Arsu. Veter bo se bo po prehodni oslabitvi znova močno okrepil v ponedeljek popoldan ob prehodu hladne fronte, tudi po nižinah pa bodo sunki lahko presegali 90 km/h! "Ni izključen pojav obsežnejših vetrolomov."

Vreme | Avtor: Arso Arso

Vreme arso | Avtor: Arso Arso

Dež ...

Obilne padavine se bodo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nadaljevale do torka zjutraj, še pravijo pri Arsu in svarijo, da bodo vmes občasno krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Do torka zjutraj bo tako v zahodni polovici države padlo od 100 do 250 litrov dežja na kvadratni meter. Drugje bo padavin manj.

V takšnih razmerah je mogoče pričakovati številne nevšečnosti tudi na cestah zaradi padlih vej, listja, kamenja, pa tudi zemeljskih plazov.

Razlivanja ...

Zaradi padavin bodo sprva manjše reke in potoki hitro naraščali, krajevno lahko pride do razlivanj, še posebej bo to verjetneje v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji. Najhujša razlivanja bodo v ponedeljek zvečer in v noči na torek!

V času plime bo morje danes in jutri poplavljalo izpostavljene predele obale.

"Razmere budno spremljamo, konec tedna nas je več na delovnih mestih, kot je to običajno, sproti spremljamo najnovejše izračune meteoroloških modelov in po potrebi obnavljamo napovedi in opozorila;" še dodajajo pri Arsu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Snežinko 12:05 28.oktober 2018.

    A.L. : a daš lahko še bolj butast naslov? Kaj pa naj "še vedno ne verjeli" ?

  • alojzr 11:11 28.oktober 2018.

    Potem, ko vsaj za 3 dni falijo, je težje verjeti. Vse to so napovedovali že najkasneje za petek. Ni dovolj napovedati, kaj se bo zgodilo. Treba je točno napovedati kaj in kdaj. Arsotovci navadno falijo kaj ali kdaj, le redko ...prikaži več se jim oboje poklopi. Ko pa že par dni lajnajo, ti počasi postane vseeno.