Slovenija
15037 ogledov

Ni še gotovo, ali bodo šli otroci 4. v šolo, Janša povedal, kdaj bo padla odločitev

Učilnica
V vladi se zavedajo, da bo delna sprostitev gibanja med prazniki dala določeno število okužb z novim koronavirusom, je danes opozoril premier Janez Janša. Zato bo treba "iztisniti dodatne rezerve" tudi v bolnišnicah. Pri sproščanju ukrepov je med prioritetami šolstvo, ali bo šla prva triada v šole že 4. januarja, pa bo vlada odločila sredi tedna.

Janša je obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer so danes dobili 125 doz cepiva in z njimi že cepili zaposlene. Kot je dejal, je njegov obisk "simbolični izraz zahvale za vse, ki od marca bijejo najtežji boj z epidemijo". Ob tem jim je zaželel, da si v prazničnih dneh odpočijejo, saj gre po praznikih znova pričakovati večji pritisk na bolnišnice.

Ker so se zavedali, da bodo sprostitev gibanja med prazniki, več stikov in "mešanje mehurčkov" povzročilo nove okužbe, so že pred prazniki prosili direktorje bolnišnic, če lahko zagotovijo 30-odstotne rezerve, je pojasnil Janša in dodal, da se vsi trudijo zagotoviti vsaj nekaj tega, čeprav bo zelo težko.

Janša upa, da izboljšanje ni le začasno

Glede na covidno statistiko je sicer Slovenija po vseh kriterijih v soboto prešla iz t. i. črne v rdečo cono. "Situacija se je torej malenkostno izboljšala. Upam, da ne le začasno," je dejal Janša.

Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod 1000, je navedel premier.

Ena od prioritet pri sproščanju ukrepov je šolstvo, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami, "je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne," je dodal premier. Napovedal je, da bo vlada o tem odločala sredi prihodnjega tedna.

Ponovil je, da bodo pa pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili.

Krvavec nepotrenba provokacija, smučanje ni kot šolstvo ali zdravsto

Dotaknil se je tudi odprtja smučišč pred prazniki. Kot je opozoril, so pojasnili, da gre za začasno odprtje, "ta provokacija s Krvavcem", ko je smučišče obratovalo kljub prepovedi, pa da je bila "popolnoma nepotrebna". "In tisti, ki ne spoštujejo ukrepov, si tudi ne zaslužijo subvencij za nadomestilo izpada prihodkov," je še dodal Janša.

Smučanje je nadstandard, ne pa prioriteta, kot sta npr. šolstvo in zdravstvo, je opozoril premier. "Apeliram k razumevanju," je pozval ljubitelje smučanja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • polona_miran 17:59 28.december 2020.

    Simbolična zahvala z obiskom IJJ...to lahko vsak ki mu je vsaj malo mar za našo državo, razume kot skrustvo svojega dela...😪😪

  • 9500a530bb08b62e5ae0e5bc0ef3cb40cee3f21d 19:23 27.december 2020.

    21. junija leta 1988 se je na Kongresnem trgu zbralo 25 tisoč ljudi, ki jih je varovalo pet miličnikov, in je vse bilo mirno. Protestirali so zoper režim, zoper Jugoslavijo in za 'četverico" - Janšo, Borštnerja, Tasića in Zavrla," se ...prikaži več spominja Čelik. "Ni bilo nobene prijave. Milica je zavarovala proteste po uradni dolžnosti

  • Ender3 15:15 27.december 2020.

    Zanimivo, ducat vladnih odločevalcev odloča, kaj bo delala, večina državljanov. Vmes je dosti prostora za državljansko nepokorščino, in kako bodo ukrepali v tem primeru.