Slovenija
157 ogledov

Ni se imel v oblasti

Sebastijan Kozel se pred sodnico ni želel zagovarjati, na obravnavi pa sta bila Žurnal24 main
Umor. Zasvojenec več kot 25-krat zabodel dedka, uboj mame pa mu je preprečil oče.

Morilec Sebastijan Kozel ne gre v zapor, ampak na duševno zdravljenje. Za umor 83-letnega Jožefa Kozela in poskus uboja 51-letne Tatjane Kozel, ki sta se zgodila konec julija v stanovanjski hiši v Košaškem dolu, so včeraj na mariborskem sodišču 28-letnemu storilcu izrekli ukrep obveznega duševnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi ter mu podaljšali pripor.

Kriva marihuana?
Možen sprožilni element.
Med tragičnim dejanjem je bil storilec Sebastijan Kozel pod vplivom marihuane. Redno jo je kadil že vsaj pet let. “Uživanje drog je lahko element, ki sproži psihotično motnjo, ki se verjetno že dalj časa razvija,” je pojasnil Matej Kravos, izvedenec psihiatrične stroke. Dodal je, da je čas zdravljenja težko oceniti, ker je šlo za prvi zagon bolezni in morajo najprej ugotoviti, kako dolgo ta že traja in katera zdravila bodo pacientu pomagala. “Če bi jemanje zdravil opustil, bi se dogodki lahko ponovili, zato je potrebna daljša hospitalizacija,” je sklenil Kravos.

Bolnik s shizofrenijo
Sebastijan je namreč bolnik z akutno psihotično motnjo s simptomi shizofrenije in je moril neprišteven, zato po mnenju izvedenca psihiatrične stroke Mateja Kravosa ni mogel razumeti svojih dejanj. “Gre za mešanje med patološkim doživljanjem in realnim dogajanjem, ko je bolnikovo mišljenje izkrivljeno ter so prisotne blodnje in halucinacije,” je pojasnil Kravos.

Najprej dedka, nato mater
Konec julija je Sebastijan brez povoda svojega dedka v domači hiši več kot kot 25-krat zabodel do smrti. “S kuhinjskim nožem mu je zadal 21 vbodnih ran v predel prsnega koša, sedem v levo roko in še eno v glavo,” je naštel sodnomedicinski izvedenec Boris Židanik.

 

Zaradi vpitja je nato z istim nožem še večkrat zabodel svojo mater, dokončanje pa mu je s fizično silo preprečil šele njegov oče, ki ga je pridržal do prihoda policistov. Zaradi vbodnih ran je bila po dogodku materina zmožnost za delo sicer začasno zmanjšana, večjih posledic pa nima.

Samo ambulantno ni dovolj
Oba starša sta bila na včerajšnji obravnavi navzoča, a sta se že pred preiskovalnim sodnikom odpovedala pričanju. Tudi storilec je včeraj pred sodnico Vanjo Verdel Kokol ostal brez besed. Njegov zagovornik Andrej Kac pa je v zagovoru sicer nasprotoval predlaganemu zdravljenju v psihiatrični ustanovi, češ da je ambulantno zdravljenje dovolj, a je bil na koncu s sodbo vseeno zadovoljen.

“Vesel sem, da nam je sodišču uspelo dokazati, da je bilo dejanje storjeno v stanju neprištevnosti. Kot obramba smo dosegli vse,” je dejal Kac, ki pa bo zaradi nadaljnjega izrekanja obveznega zdravljenja na psihiatriji vseeno napisal pritožbo. “Po enem letu se namreč vedno znova presoja, ali naj se ukrep zdravljenja na psihiatriji nadaljuje ali ne,” je pojasnil Kac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.