Slovenija
76 ogledov

Ni še konec, vrh sezone šele prihaja!

Cvetni prah Profimedias
Za alergike je zelo pomemben cvetni prah trav. Sezona še ni dosegla viška, do znižanja bo prišlo v prvi polovici junija.

"Letos je ogromno cvetnega prahu, na gladini jezera je bilo vse rumeno," pravi ena od naših bralk, cvetni prah pa smo opazili tudi sami. Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolja in hrano pravijo, da letošnja sezona v tem oziru ni nič posebnega. "Vaša opazovanja so bila v daljšem obdobju lepega vremena, brez močnejših in dolgotrajnih padavin, ki bi cvetni prah sprale iz zraka in tudi s površin kjer ste jih opazili," pravi Andreja Kofol Seliger z NLZOH. "Sama koncentracija cvetnega prahu v zraku je nekoliko višja od povprečja, veliko višja koncentracija je bila leta 2013. Večino svetnega prahu, ki se trenutno odlaga na površinah, prispevajo iglavci (smreka, bor in jelka), ki le redko povzročajo zdravstvene težave."

Aktualen je cvetni prah trav

Prvi teden maja je bilo v zraku veliko hrasta in malega jesena, ki letos obilno cvetita, trenutno pa se to stanje umirja. "Smo pa v obdobju velike obremenitve zraka s cvetnim prahom trav, ki mnogim povzročajo zdravstvene težave," pravi Kofol Seligerjeva.

Trenutno je v zraku visoka koncentracija cvetnega prahu trav in iglavcev, srednje visoka koncentracija hrasta in malega jesena. Slednja cvetita nekoliko višje v hribih. Pojavlja se še cvetni prah trpotca, kislice, oreha in divjega kostanja. "Za alergike je zelo pomemben cvetni prah trav, do znižanja bo prišlo v prvi polovici junija, sezona pa še ni dosegla viška," pravijo na NLZOH. Statistično gledano je višek sezone ponavadi v drugi polovici maja. "Upoštevati moramo, da se bodo trave v hribovitih predelih razcvetele z do tritedensko zamudo," opozarja Kofol Seligerjeva. "Koncentracijo cvetnega prahu trav v zraku zmanjšata dež in tudi pravočasna košnja."

Olajšanje v prvi polovici junija

Vir cvetnega prahu v zraku so različne vrste rastlin. Letošnja sezona pojavljanja cvetnega prahu se je pričela konec januarja, zaključila pa se bo predvidoma konec septembra, ko odcveti ambrozija. "Vrste rastlin z največjim alergenim potencialom so breza in brezi sorodne rastline, trave, oljka in jesen, pelin ter ambrozijam," pojasnjuje Kofol Seligerjeva. Maksimalna obremenjenost zraka s cvetnim prahom breze je bila aprila (bila je nekoliko višja od povprečja), trav bo predvidoma v drugi polovici maja, oljke v drugi polovici maja in v juniju, pelina v prvi polovici avgusta in ambrozije v drugi polovici avgusta in v začetku septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.