Slovenija
441 ogledov

Katja Špur: Ni se niti prijavila, pa dobila službo za 9.600 evrov na mesec

katja špur mediaspeed
Katja Špur, ki jo je vlada imenovala za svetovalko izvršnega direktorja v Medameriški razvojni banki, se sploh ni prijavila na interni razpis. Kdo se je, pa na ministrstvu za finance skrivajo.

No, pravno gledano razpisa sploh ni bilo, ampak je šlo, kot pojasnjujejo na ministrstvu za finance, le za "notranjo seznanitev“. Na to seznanitev se je prijavilo sedem kandidatov, minister za finance Uroš Čufer pa je nato predlagal 33-letnico, ki jo ima v svojem kabinetu zaposleno na zaupanje in bi zato z nastopom nove vlade čez dober mesec ostala brez službe.

 

Skrivajo, kdo se je prijavil

Ali med prijavljenimi kandidati res ni bilo nikogar z boljšimi referencami, nismo mogli preveriti, saj na ministrstvu podatkov nočejo razkriti. Trdijo, da ni šlo za javni razpis in da imen ostalih kandidatov zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo razkriti. To je nekoliko nenavadno, saj jih za imena sploh nismo prosili, ampak smo zahtevali le podatke o starosti, izobrazbi, številu let delovne dobe in opis delovnih izkušenj. Smo pa vse te podatke zahtevali tudi na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Nima izkušenj niti za direktorja občinske uprave

Katja Špur ima po navedbah ministrstva za finance „približno osem let delovnih izkušenj“. Očitno imajo na ministrstvu za finance težave s številkami, saj se je Špurova po navedbah iz poslanskega vprašanja Alenke Jeraj, SDS, prvič zaposlila šele maja 2008, kar pomeni, da ima dobrih šest let delovne dobe. To v javni upravi ne zadošča niti za delovno mesto sekretarja ali direktorja občinske uprave.

 

Špurova je z nalogo o vlogi religij pri razvoju evropskih integracij diplomirala leta 2007, dve leti je bila asistentka evropske poslanke Tanje Fajon, nato je bila po poročanju Pop TV nekaj časa brez službe, sledilo pa je njeno sporno imenovanje za vršilko dolžnosti direktorice direktorata za evropsko kohezijsko politiko. V kabinetu ministra za finance je šele od marca letos. Zdaj bo mlada članica SD, čeprav se sploh ni prijavila na "notranjo seznanitev", dobila službo, v kateri bo imela 115 tisoč evrov letne plače (to je 9.600 evrov na mesec), poleg tega pa bo dobila še povračilo za selitev v Washington. Zelo verjetno bo 9.600 evrov tudi njena neto plača, saj mednarodne organizacije ne plačujejo davkov, če se bo odločila za pokojninsko zavarovanje, pa bo zanj plačala le deset odstotkov plače, kar je manj kot pol toliko, kot plačujemo v Sloveniji. 

Predhodnik je bil ob imenovanju že sedem let na ministrstvu

Na ministrstvu za finance niso odgovorili na vprašanje, koliko izkušenj je imel Andrej Kavčič, ko je bil na isti položaj imenovan za obdobje od leta 2002 do 2004. Kot je mogoče sklepati iz sporočila za javnost ob nekem drugem imenovanju, pa je imel takrat že sedem let delovnih izkušenj samo na ministrstvu za finance. Špurova jih ima okrog pet mesecev.

Komentarjev 16
  • karnipravniprav 22:45 14.avgust 2014.

    Ne Čufer, zdaj ima Židana v nalakiranih krempeljčkih. Zdaj veste, kdo ima najpomembnejši organ te stranke :)

  • pjosko 00:59 08.avgust 2014.

    monika cuferinski...9600..120000 na leto...not bad....to mors bit talent da zrihtass..in to brez prijave....black magic woman

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:58 07.avgust 2014.

    Zdej pa vem kako misljo ustvart več delovnih mest.