Slovenija
16 ogledov

Ni še razloga za paniko

Borni indeksi Reuters
Borzni indeksi po praktično vseh svetovnih trgih beležijo močne padce, tudi Ljubljanska borza končala v rdečem. Razloga za paniko še ni, pravi Lokar.

Vzroki za padce vrednosti indeksov, ki v povprečju znašajo okoli štiri odstotke, naj bi prinašali strah pred majavostjo italijanskega in španskega gospodarstva ter tem, da bodo ZDA znova zdrsnile v novo recesijo.

"Gre za sklop dejavnikov. Nadaljujejo se strahovi vlagateljev glede dolžniške krize. Po drugi strani je težava pri cenah državnih obveznic držav, ki so izpostavljene, v tem trenutku sta najbolj na tapeti Italija in Španija. Padajo, kar pomeni da pribitki rastejo, to pa še dodatno povečuje strah, da te države tega ne bodo zmogle odplačati. Po drugi strani so makroekonomski podatki svetovnih ekonomij nekoliko slabši, znova se je pojavil strah pred novo recesijo,  recesijo z dvojnim dnom.  Vse to dela investitorje nervozne, to vpliva na prodajo in padec je tu," prepletenost vzrokov pojasnjuje Aleš Lokar iz KD Skladov.

Globlje in globlje ...

Azijske borze so tako danes potonile. Glavni japonski in južnokorejski indeksi so padli za 3,7 odstotka, avstralski za štiri odstotke, hongkoški pa celo za 4,6 odstotka.

Tudi na evropskih borzah se držijo za glavo. Po začetnem silovitem padcu so si tečaji nekoliko opomogli, vendar je nato sledil še en padec.

Obrazi so bili zaskrbljeni tudi na Wall Streetu. Ob zaključku poslovanja je industrijski indeks Dow Jones izgubil 4,3 odstotka.

Ni še razloga za paniko

Čeprav številni opozarjajo, da razmere zadnjih dni spominjajo na leto 2008 in začetek krize, Lokar meni, da je razmišljanje o tem, da smo na pragu nove krize preuranjeno: „Jasno je, da se bo tempo rasti upočasnil, jasno je bilo, da zahodne države ne bodo mogle rast s triodstotnimi stopnjami kot lani v tem času.“

Pri tem spomni, da mora biti gospodarska rast negativna dve četrtletji, preden sploh lahko govorimo o krizi, a „za zdaj nimamo niti enega negativnega kvartala. Ni smiselno prehitevati, gospodarska rast pa se je upočasnila in bo relativno anemična.„

Nekoliko bolje so jo znova odnesla podjetja, ki so bolj prisotna na trgih v razvojih, in so tudi danes manj pesimistična. „Potrošnik trgov v razvoju pridobiva na moči in vplivu,“ pojasnjuje Lokar.

Komentarjev 4
  • vrtnica 15:01 05.avgust 2011.

    30. avgusta pogovor Merkel - Janša........mogoče pa dobi kakšen dober nasvet,saj Nemci precej dobro obvladujejo recesijo.

  • vrtnica 14:17 05.avgust 2011.

    Na tem planetu bo kmalu tako,da bo lačen za preživetje bil primoran ubijati in vzeti tistemu,ki ima.Na eni strani huda revščina,na drugi strani pa nenormalno bogati.....ni ravnovesja.

  • no-nwo 14:02 05.avgust 2011.

    To ni še niti uvod. Čaka nas popoln kolaps, kar pa je tudi namen teh finančnih teroristov že desetletja.