Slovenija
445 ogledov

''Ni sokriva za smrt''

Gorup naj bi Škerljevo ves čas opozarjal na nenavadno vedenje bivše žene, matere Žurnal24 main
Zavrženo. Socialni delavki ne bodo sodili, njenemu delodajalcu se obeta tožba.

Koprski tožilci so pred dnevi odločili, da Mirjam Škerlj, strokovni sodelavki sežanskega centra za socialno delo, ne morejo očitati, da bi lahko preprečila umora štiriletnega dečka in dveletne deklice. Marca lani ju je v Sežani umorila njuna mati Kristina Mislej.

Pred dnevi je namreč tožilstvo kot neutemljeno zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je zoper Škerljevo že pred dobrim letom vložil oče umorjenih otrok Andrej Gorup.

Nevestno delo
Tveganje. “Strokovni delavec mora vsako opozorilo vzeti resno in ga preveriti, še posebno če gre za sum neskrbnega ravnanja z otrokom. Upoštevati mora tudi predhodno poznavanje družine,” je razložil psiholog Matic Munc.

Ni se odzvala na prošnje
Po ločitvi Gorupa in Mislejeve je sežanski center za socialno delo sodišču predlagal, naj skrbništvo nad otrokoma dodeli obema staršema, vsakemu po tri dni na teden. Gorup pa Škerljevi očita nevestno delo v službi, češ da se ni odzivala na njegova opozorila o duševnih težavah bivše žene. “Čeprav je dobila natančne podatke, s čim je življenje otrok ogroženo, ni ukrepala.
Le nekaj dni pred tragedijo je dobila ustno in pisno prošnjo, naj pomaga, ker je obstajal sum, da sta otroka zaradi nenavadnega vedenja njune matere ogrožena,” j
e kazensko ovadbo zoper Škerljevo podkrepil Gorup.

Sledili inšpektorju
S koprskega tožilstva do zaključka redakcije včeraj nismo prejeli obrazložitve, zakaj Škerljeve ne bodo kazensko preganjali pred sodiščem. Neuradno pa se je vodja koprskih tožilcev Slavko Ožbolt pri reševanju ovadbe oprl predvsem na poročilo inšpekcijskega nadzora. Tožilec Ožbolt je odločil, da so sežanske socialne delavke strokovno in zakonito zaščitile korist umorjenih otrok.

Prav tako tožilstva domnevno ni prepričala niti vsebina Gorupovih opozoril, ki jih socialni delavci hranijo v spisu obravnavane družine.

Najverjetneje sledi tožba

“Razmišljamo o vložitvi odškodninske tožbe, s katero bi Centru za socialno delo Sežana dokazali malomarnost. Andrej Gorup namreč v inšpekcijskem nadzoru ni smel sodelovati in ni imel vpogleda v dokumente, ki jih je pregledoval inšpektor. Zato nima dovolj podatkov, da bi lahko kot nadomestni tožilec sam na sodišču sprožil kazenski pregon zoper Škerljevo,” je dejal Gorupov pravni pooblaščenec Franci Matoz.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miniintervju: ''Na nevarnost nismo bili opozorjeni''

Koga od obeh staršev bi sežanski center za socialno delo (CSD) sodišču zdaj predlagal za pridobitev skrbništva nad umorjenima otrokoma?
Zaradi informacij, ki jih je imel CSD ves čas na voljo, bi dejansko postopali enako. V teh informacijah in našem strokovnem delu z družino namreč ni bilo nikoli izpostavljeno, da je Kristina Mislej nevarna svojima otrokoma. Celo Andrej Gorup je v javnosti večkrat poudaril, da je gospa Kristina dobra mati. Iz podatkov in poznavanja obeh staršev vsekakor nismo mogli predvidevati tako tragičnih posledic.

Ali ste na CSD kadarkoli med obravnavo družine sami posumili, da bi bila otroka lahko ogrožena?
Če bi kdorkoli od strokovnih delavcev CSD le za trenutek posumil, da bi lahko kateri od staršev ogrožal življenje svojih otrok, bi nemudoma ukrepali drugače. Žal pri poznavanju celotnega položaja nismo imeli nikakršnega indica, ki bi kazal na ogroženost življenja otrok. Starši so bili z vsemi našimi poročili o razveznem postopku seznanjeni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.