Slovenija
80 ogledov

Ni standarda za nadstandard

Stanovanja v Ljubljani Boštjan Tacol
Nova stanovanja. Vsako drugo v Ljubljani nadstandardno. Kljub krizi se prodajajo.

Pravil, ki bi določala, kaj je nadstandardno stanovanje, pri nas ni, pravijo sogovorniki. “Vsak si nadstandard predstavlja po svoje,” meni Jožka Hegler, arhitektka in dolgoletna direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana.

Na vprašanje, zakaj je v Ljubljani vsako drugo novo stanovanje nadstandardno, odgovarja: “Po moji oceni zato, da bi dosegli višjo ceno. Za standardno stanovanje težko utemeljiš, da kvadratni meter stane tri tisoč evrov.” Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v večstanovanjski vili Poklukarjeva na Viču je denimo 4.150 evrov.

Nefunkcionalna stanovanja

Po besedah Heglerjeve ponudniki nadstandard utemeljujejo z večjimi posameznimi prostori, kot so določeni v pravilniku o gradnji stanovanj in stanovanjskih hiš, vendar je teh prostorov manj: “Vprašanje je, ali to pomeni večjo funkcionalnost. Poleg tega imajo veliko večje terase, ki so včasih tudi nefunkcionalne in ne prinašajo neke dodatne kakovosti. Tretja stvar pa je energijska varčnost.” Tudi Zoran Zadravec, ki prodaja nadstandardna stanovanja v Rezidenci pri Ruskem carju, pojasnjuje: “Stranke pravijo, da je v Ljubljani res veliko stanovanj, ampak malo takih, ki bi jih želeli kupiti. Tlorisi niso uporabni. Arhitekti niso predvideli, da bi lahko v nekem stanovanju nekoč živelo pet ljudi.”

Vedno ljudje z denarjem

Kot nadstandard, ki ga prodaja, izpostavlja tri metre visoke strope, veliko oken in naravne svetlobe, troslojna okna, ki so ob Dunajski cesti tudi dodatno izolirana, protivlomna vrata in pametno inštalacijo, ki omogoča, da se lahko vse, kar je vezano na elektriko (gretje, hlajenje, zunanje žaluzije), krmili prek računalnika.

Boris Veleski iz Mreže nepremičnin, kjer prodajajo več nadstandardnih stanovanj v različnih soseskah, na vprašanje, ali gresta nadstandard in kriza skupaj, odgovarja: “Saj je vedno šlo. Vedno so in bodo ljudje, ki imajo denar.” Zadravec dodaja, da so do zdaj prodali dve tretjini stanovanj in da zanimanje zanja še ni usahnilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.