Slovenija
32 ogledov

Ni strahu pred smrtjo

Istospolno vsmerjena Shutteristock
Okužbe. Najranljivejša skupina moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

“V zadnjih letih se število na novo okuženih z virusom HIV skrb vzbujajoče povečuje. Najranljivejša in najbolj tvegana skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi,” je zaskrbljen Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Po njegovih besedah imajo predvsem moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, pogosto nenadzorovane odnose: “Ne uporabljajo več kondomov, so preveč promiskuitetni, imajo preveč partnerjev in ne vedo za svojo okužbo.” To so po njegovi oceni ključni dejavniki za slovensko epidemijo. “Pomembno je odgovornejše obnašanje,” opozarja. Velika večina HIV-pozitivnih je virus dobila ob nezaščitenem spolnem odnosu s HIV-pozitivno osebo, je preprosto povedal Mitja Blažič, aktivist HIV/aids preventive pri društvu Legebitra. “Rešitev je torej na dlani: dosledna in pravilna uporaba kondoma in lubrikanta pri seksu z osebo, za katero ne veste, ali je pozitivna ali negativna na HIV. Če pa želite seksati brez kondoma, se prej testirajte,” dodaja.

Govorimo o funkcionalni ozdravitvi

Eden od razlogov za vse več okuženih je po mnenju Tomažiča tudi to, da je popustil strah pred umiranjem. “To je zdaj kronična nadzorovana bolezen, in če se zdravi, govorimo o funkcionalni ozdravitvi,” pojasnjuje. To pa pomeni, da je oseba, okužena z virusom HIV, dokler uživa zdravila, dobra. “Če okužbo ugotovimo dovolj zgodaj, ima lahko pričakovano življenjsko dobo kot drugi v splošni populaciji,” pravi Tomažič.

V šole spolna vzgoja

Sistemsko urejeno preventivo smo v zadnjih letih na državni ravni opustili,” opozarja Blažič. Po njegovih besedah bi bilo nujno sistemsko urediti spolno vzgojo v šolah, promovirati redno periodično testiranje na HIV in druge spolno prenosljive okužbe ter za ranljive skupine omogočiti čim več raznolikih možnosti za testiranje in neposreden dostop do dermatovenerologov – brez napotnice.

Komentarjev 3
  • kai 11:45 01.december 2012.

    Zdravnik pravi, da imajo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, preveč partnerjev. Gejevski aktivist pa, kot da tega ne bi slišal.

  • saramara 11:02 01.december 2012.

    Ti mas pa res malo prepiha v glavi!!!

  • zcmr 08:51 01.december 2012.

    V vsaki vojni umre tudi toliko nedolznih otrok,civilistov...AIDS je prisel z namenom izkoreninjenja smeti z zemlje,na zalost ga dobi tdi kdo nedolzen.Veas denar ki se ga ulaga za zdravljenje smeti bi lahko namenili raziskavam raka,levkemij....na pa za kanalizante ...prikaži več z zgornje slike,narkice....