Slovenija
115 ogledov

Ni treba v Provanso

Divja sivka raste na primer v južni Franciji, Španiji, Italiji in na severu Afri Žurnal24 main
Sivka. Ta dišeča zdravilna in okrasna rastlina zelo dobro uspeva tudi pri nas.
Pomirjevalna
Uporaba
. Sivka je izjemno zdravilna rastlina. Uporabljajo jo pri napenjanju, migreni in omotici, znan pa je tudi pomirjajoč in dobrodejen učinek. Njen vonj pa odganja molje.

"Pred petimi leti sem iz hobija posadil lavando (sivko), sicer pa imam podjetje, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem," pravi Marijan Markežič, direktor Studia Mak, ki je zasnoval znamko Odor – vijolična polja. Ta se ukvarja z vzgojo in predelavo sivke, lani pa je bila izbrana kot turistični produkt leta občine Koper. "Pri nas sivka zelo dobro uspeva, saj prenese tudi temperature do –20 stopinj Celzija,” Markežič odgovarja na vprašanje, ali ta zimzelena polgrmasta rastlina, ki jo vzgajajo kot zelišče in za okras, dobro uspeva pri nas.

Sivka kot navdih
"Z učenci osnovnih šol iz zaledja smo že izpeljali slikarske delavnice na temo sivke, letos, predvidoma prvi dve nedelji julija, pa bomo v Pregari organizirali srečanja, na katerih bomo svoje izdelke predstavili. Toda tam ne bo samo sivka; sodelovali bodo tudi vinarji in drugi," pojasnjuje Markežič.

Iz sivke poleg drugega izdelujejo milo in med, ki je, kot razkriva sogovornik, odličen dodatek za sladice; po njegovih besedah tekne na primer z mlado skuto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.