Slovenija
186 ogledov

Ni več ovir za Korotan

Westbrook Estate je že deložiral večino stanovalcev, odškodnino pa je do zdaj iz Žurnal24 main
Iz ljubljanske izdaje Žurnala24: Korotansko naselje. Odškodnine še niso izplačane, vloge za gradbena dovoljenja pa so že na upravni enoti.
          631
stanovanj naj bi zraslo na območju nekdanjega Korotanskega naselja.

Konec decembra so na šišenski izpostavi Upravne enote Ljubljana prejeli štiri vloge za izdajo gradbenega dovoljenja za stanovanjsko naselje Korotan. O njih sicer še niso odločili. Gre za sosesko, ki bo zrasla na izpraznjenem območju Korotanskega naselja nedaleč od Litostrojske ceste.

Vložilo jih je podjetje Gradnja nepremičnin, ki ga uradno zastopa Marjana Volf, neuradno pa Mitja Tkalec. Ta sicer že dlje zastopa tudi lastnika zemljišča, podjetje Westbrook Estate. Lastnik podjetja Gradnja nepremičnin pa je sicer podjetje, registrirano na britanskem otoku Man – Marwood Tech Limited.

Večina z deložacijo
Barake. Po rušenju vrtnih lop in barak je želel lastnik zemljišča Westbrook Estate porušiti še barake. Toda najprej je moral izseliti stanovalce, ki so v njih živeli, odkar so se tja naselili kot delavci Litostroja in drugih podjetij. Konec leta 2008 so sklenili sodno poravnavo, sredi leta 2009 pa bi se morali izseliti in prejeti odškodnino. Ker se večina ni želela izseliti, saj so želeli izplačilo odškodnine pred izselitvijo, so jih v začetku prejšnjega leta deložirali.

Tkalec je zatrdil, da se bo gradnja po fazah začela takoj, ko bodo dobili gradbeno dovoljenje. "Gradnja prve in druge faze se izključujeta, saj je treba najprej prestaviti daljnovod. Ko bo prestavljen, bi se lahko začele graditi hkrati," je dejal.

Zatrdil je, da imajo zagotovljene vire financiranja, tudi o izvajalcu so že razmišljali. Še vedno je v postopku tudi gradbeno dovoljenje, vloženo še po starih prostorskih načrtih, po katerih je predvidena gradnja študentskega doma. Če bodo gradili po novih, pa bo po Tkalčevih besedah tu zraslo 631 stanovanj. Pričakuje, da bodo zgrajena v dveh letih in pol po pridobitvi gradbenih dovoljenj.

Neizplačane odškodnine
Iz barak, ki so nekoč stale na Drabosnjakovi ulici, je Westbrook Estate že deložiral vse stanovalce, ki se niso želeli izseliti sami. "Pogoj za odškodnino po sodni poravnavi je bil, da se stanovalci najpozneje do določenega datuma izselijo. Kdor se ni izselil, je kršil sodno poravnavo, prav tako jo je kršil, če je vložil kakršenkoli sodni spor, ki teče še danes," je zatrdil Tkalec. Iz Drabosnjakove ulice so po njegovih besedah deložirali vse družine. Izplačali pa so le deset odškodnin v skupni vrednosti okoli pol milijona evrov. Družine v barakah na naslovu Stegne 18 a so še ostale, izseliti se morajo do 1. maja.

Odvetnik Aljoša Štampar Strojin, ki v postopkih izterjave odškodnin za izselitev na podlagi sodne poravnave zastopa štiri nekdanje stanovalce barakarskega naselja, je povedal, da njegove stranke odškodnin še niso dobile. Hkrati jih lastnik zemljišča Westbrook Estate terja za najemnino za prebivanje v barakah med datumom, ko bi se po poravnavi morali izseliti, in deložacijo. "Na Drabosnjakovi ni več nikogar," je zatrdil Štampar Strojin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.