Slovenija
150 ogledov

Ni vloge? Ob dodatek boste!

Raje naj vsaki družini vzamejo en evro za stroške obvestil, kot pa da vzamejo do Žurnal24 main
Otroški dodatek. Vlogo pravočasno. CSD o izteku pravice od lani ne obvešča več.

“Zaradi devetih dni zamude pri oddaji vloge bom ob celoten mesečni znesek otroškega dodatka – to je ob 240 evrov,” nas je razburjena poklicala bralka, ki se ji to zdi nepravično, saj za pravico izpolnjuje vse cenzuse, samo rok je pač zamudila.

Pozor, novo vlogo vsako leto!
Vloga
. Kdor želi neprekinjeno prejemati dodatek, mora novo vlogo oddati v zadnjem mesecu, ko mu stara odločba še velja. Če z oddajo vloge zamudi, se dodatek prizna od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi.

Pritožbe zaradi pozabljanja
“Pravica do otroškega dodatka se ne more uveljavljati za nazaj,” pa so jasni na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Poudarjajo, da mora za pravočasno oddajo vloge poskrbeti vsak sam. Zato bralkini prošnji ne bi ugodili, tudi če bi se na odločbo pritožila z argumentom, da je zamudila rok. “Takšno pritožbo bomo morali zavrniti kot neutemeljeno,” pojasnjujejo.

Med pritožbami, ki jih dobijo, sicer prevladujejo prav takšne, kjer ljudje zamudijo rok, je že pred časom za Žurnal24 povedala šefinja direktorata za družino na MDDSZ Ana Vodičar.

Za obvestila 76 tisoč evrov
Centri za socialno delo (CSD) prejemnikov otroškega dodatka, ko se jim izteče enoletna pravica do denarja, od aprila lani ne obveščajo več, da morajo oddati novo vlogo, če želijo dodatek še naprej prejemati. MDDSZ se je za takšen ukrep odločilo zaradi racionalizacije poslovanja, saj so samo za obvestila vsako leto zapravili
približno 76.500 evrov.

“Obveščanje so ukinili nalašč,” je prepričana bralka, saj po njenem mnenju država na ta račun, ko ljudje pozabijo, da se jim je pravica do dodatka iztekla, precej prihrani. Na MDDSZ podatka o tem, koliko jih je od aprila lani zamudilo rok za oddajo vloge, nimajo, zato tudi ni možno izračunati, koliko denarja je zaradi pozabljivosti ljudi ostalo v proračunu. So pa na MDDSZ opozorili, da so bile zamude pri vlaganju novih vlog tudi prejšnja leta, ko so na dom obvestila še
pošiljali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.