Slovenija
36 ogledov

Ni vrhunski, ker ni ogrožen

Miha Mazzini FSF
Ocena pisatelja. Miha Mazzini je premalo socialno ogrožen, da bi bil vrhunski pisatelj.

“Spoštovani, izstopam iz Društva, ker vam delam sramoto. Po zadnji oceni vrhunskosti, ki jo je organiziralo Društvo, sem dobil izjemno nizko število točk, konkretno 5. Od možnih 55 točk to znese točno desetino. Če torej po vseh objavljenih knjigah nisem dosegel več kot desetine (!) vrhunskosti, potem sem očitno brezupen primer,” je v svojem pismu, s katerim je Društvu slovenskih pisateljev 2. novembra sporočil svoj izstop, zapisal Miha Mazzini.

Odločitev Mazzinija ni nerazumljiva, saj je priljubljeni in večkrat nagrajeni pisatelj ter scenarist in režiser ravno pred nekaj dnevi prejel ameriško literarno nagrado pushcart za najboljšo kratko zgodbo That Winter, mesec prej pa nagrado na Festivalu slovenskega filma za svoj kratki film Obisk.

Manj točk, ker ni v breme

“Društvo pisateljev je letos uvedlo pomemben kriterij pri ocenjevanju vrhunskosti avtorja, ki pravi, da odbijejo deset točk tistim, ki nimajo statusa samostojnega kulturnega delavca. Vedno sem bil sicer slabo ocenjen, letos pa so mi celo odšteli deset točk zato, ker sem v službi v gospodarstvu in ne na bremenu davkoplačevalcev. Tako sem dobil rekordno nizko število točk po kriteriju vrhunskosti,” je nenavadni kriterij za Žurnal24 opisal Mazzini in dodal: “Če bi bil vpisan pri ministrstvu in bi mi to celo plačevalo zavarovanje, skratka, če bi bil socialno ogrožen, bi mi h kvaliteti takoj prišteli deset točk, torej bi v trenutku postal trikrat bolj vrhunski pisatelj.”

Mazzini je potrdil, da ga je društvo po izstopu sicer pozvalo, naj še enkrat premisli o svoji odločitvi, vendar je, kot je dejal, ta dokončna.

“Prevladal socialni princip”

Predsednik društva Milan Jesih, ki je po izstopu Mazzinija kontaktiral, je povedal, da se osebno tako kot Mazzini sicer zavzema za to, da bi se ocenjevala izključno kakovost, “nekateri pa so bolj socialno usmerjeni”.

“Gre za dva principa. Eden je socialni, eden pa se naslanja izključno na kakovost in očitno je lani nekoliko prevladala prva struja,” je dejal Jesih in dodal, da je društvo vsako leto organiziralo sestanek zainteresiranih in da so imeli vselej možnost povedati, kaj jim ni všeč.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:38 08.november 2011.

    Fant z Oidipovim kompleksom je takoj užaljen,ko ga nekdo skritizira,ko pa sam zliva gnojnico po raznoraznih subjektih,pa bse OK?Dvojna merila ma tale mamin sinko!

  • majdas 07:20 08.november 2011.

    Saj človek ne more verjeti. Dolina Šentflorjanska !!!!Modrost (zdrava pamet) je očitno zapustila mojo domovino.