Slovenija
118 ogledov

Ni vsako verižno pismo nateg

krvodajalska akcija Anže Petkovšek
Po spletu je zaokrožila prošnja za pomoč ženski, ki nujno potrebuje kri. Ker ne gre za "navadno" darovanje, je postopek odvzema drugačen. Uporaba socialnih omrežij v tovrstnih primerih se je izkazala za uspešno.

V zadnjem času smo priča porastu številnih verižnih pisem, v katerih ljudje prosijo za razno pomoč. Nekatera pisma imajo izrazito dvomljivo vsebino, zaradi česar številni dvomijo o njihovi pristnosti. A ni vsako tovrstno pismo poskus prevare.

Na Facebooku in Twitterju je v zadnjih dneh zaokrožilo sporočilo, v katerem uporabnike prosijo za pomoč pri darovanju krvi. Kot je zapisano, neka gospa nujno potrebuje kri skupine A, z negativnim faktorjem Rh. "Na hematološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so ji rekli, naj svojci sami poiščejo darovalca sicer zelo redke krvne skupine," piše v sporočilu, kjer je še zapisano, da bolnica nujno potrebuje granulocite iz ustrezne krvi. 

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, so za omenjeno gospo že uspešno našli več darovalcev in že prejema granulocite. "Na KO za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana bolnikom in svojcem nudimo vso podporo. Izjemno nas veseli, da so ljudje v kritičnih situacijah pripravljeni priskočiti na pomoč. Akcije iskanja krvi, ko običajno darovanje ne zadostuje, so se doslej vedno izkazale za uspešne."

Socialna omrežja prinašajo uspeh

V UKC bolnikom, kadar je potrebno darovanje granulocitov, predlagajo, naj za pomoč pri darovanju zaprosijo svojce ali znance. "Zaradi posebnosti priprave (stimulacija darovalca), primerne darovalce največkrat iščemo med sorodniki oziroma med prijatelji ali znanci bolnika. Za darovanje granulocitov jih namreč lažje motiviramo kot naključne krvodajalce, ker želja pomagati sorodniku ali prijatelju odtehta tveganje, povezano z neželenimi učinki stimulacije ali postopka odvzema," pojasnjuje Primož Rožman, strokovni direktor zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM). 

"Če med njimi ni ustreznega darovalca, se bolnik oziroma njegova družina obrnejo na splošno javnost prek medijev ali socialnih omrežij, kar se je doslej vedno izkazalo za uspešno," svoje izkušnje opisujejo v UKC. "Prostovoljci – v tem primeru ne gre za običajne darovalce krvi –  z veliko več pripravljenosti pomagajo konkretnim ljudem, zato menimo, da je tak način, ko posameznik hitropotrebuje kri z granulociti, primeren."

Ne gre za "navadno" krvodajalstvo

Pri odvzemu granulocitov ne gre za sistem "navadnega" krvodajalstva. Gre za poseben postopek zbiranja celic granulocitov, ki zahteva predhodno pripravo dajalca z zdravili. "Granulocite zbiramo z aferezo – to je poseben postopek zbiranja celic,  granulocitov, s pomočjo celičnega ločevalca, ki traja 90 minut. Pripravek granulocitov pridobimo od zdravih prostovoljnih darovalcev, ki imajo ustrezno krvno skupino, in sicer s postopkom predhodne priprave. Darovalec mora večer pred odvzemom dobiti kortikosteroid in/ali rastni dejavnik," o postopku pravi Rožman.

Koncentrat granulocitov je treba uporabiti takoj in jih ni mogoče "držati na zalogo". To pa je tudi razlog, da običajno krvodajalstvo ne zadostuje.

Prijava prek koordinatorjev

Zaradi izbora darovalcev, usklajevanja urnikov odvzemov s transfuzijsko službo in zdravljenja bolnika na kliniki, poteka prijava možnih darovalcev prek vnaprej določenega koordinatorja. Ta je največkrat najbližji sorodnik ali dober znanec bolnika. Izbor primernih darovalcev lahko poteka prek koordinatorja po predhodnem dogovoru v vseh transfuzijskih ustanovah po Sloveniji, zbiranje pa samo na ZTM v Ljubljani.

Če naletite na podobno prošnjo in bi radi pomagali, na ZTM potencialne darovalce prosijo, da se obrnejo na koordinatorja, ki je v stalnem stiku z ZTM in kliniko. "Edino tako lahko omogočimo usklajeno in uspešno zagotovitev darovalcev za bolnika," pojasnjuje Rožman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.