Slovenija
109 ogledov

Ni vse ekološko, kar ima oznako eko

Za zdrav 
nakup si 
vzemite čas. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Certifikati. Dokazujejo, da je izdelek res ekološki.

Lani je inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ugotovil 28 nepravilnosti pri ekoloških živilih, in sicer 15 oznak po specialnih predpisih (ni bilo certifikata, ni bilo zaščitnega znaka – logotipa) ter 13 splošnih označb (nepravilno ali zavajajoče ime izdelka, ni bilo navedenega porekla, pomanjkljiva oznaka).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Organsko ni dovoljeno
Ekološka živila se pri nas označujejo z oznakami ekološki, eko ali bio, ki pomenijo ekološko pridelavo ali predelavo v skladu z evropskim predpisi. Označevanje ekoloških živil z oznako organsko v Sloveniji ni dovoljeno, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ker se uporaba teh imen brez certifikata in brez zaščitnega znaka oziroma evropskega logotipa šteje za zavajanje potrošnikov, bodite pri nakupu takšnih živil posebno pozorni.

Uradno in zasebno
Ekološka živila lahko kupimo na kateri od ekoloških tržnic, neposredno na ekoloških kmetijah, v prodajalnah večjih trgovskih verig in nekaterih manjših specializiranih prodajalnah.

“Nekatere države EU uporabljajo termin ekološko, druge biološko, tretje pa organsko kmetovanje. Zato je pravilno tako označevanje eko in bio kot organic. Te oznake se v prehrani nanašajo na ekološke proizvode in se lahko uporabljajo samo za tiste proizvode, ki so pridelani v skladu z evropsko zakonodajo,” končajo na ministrstvu.

Poleg uradnih so na trgu še zasebne blagovne znamke, kot sta Demeter in Biodar, ki ju je registrirala Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.