Slovenija
21 ogledov

Ni za plače, je za NLB

Pri evropskih sredstvih smo lani imeli rekordno realizacijo, pa smo dosegli le 7 Žurnal24 main
Proračun. Povsod klestijo, še za plače bo zmanjkalo, le Križanič je dobil 250 milijonov več za NLB.
31. marec 2011
"Vlada je ob odločitvi za dokapitalizacijo sklenila, da se v enakem znesku, kot je znašala dokapitalizacija, proda drugo premoženje države."
Borut Pahor, 
STA          14. maj 2011
"Sicer pa bi po moji oceni primanjkljaj lahko že letos padel pod tri odstotke, če bi koalicija ostala trdna."
Franc Križanič, 
Dnevnikov objektiv                        31. maj 2011
"Strukturno javnofinančno ravnotežje se zaradi nepričakovano visokih davčnih prilivov izboljšuje hitro."
Franc Križanič, 
STA

Ljubljana. V proračunu zmanjkuje denarja za plače v javnem sektorju. Ministrstvu za šolstvo bo zmanjkalo okrog 60 milijonov evrov, ministrstvu za notranje zadeve pa 11 
milijonov evrov.

Minus je nastal, ker so pri pripravi proračuna računali, da se bo masa za plače znižala za od tri do pet odstotkov, vendar zakonskih podlag ali dogovorov s sindikati, ki bi to utemeljili, ni bilo, pojasnjujejo naši viri.

Menda na ministrstvu za finance razmišljajo, da bi iz rezerv pokrili le polovico, drugo polovico pa bi morala najti ministrstva sama – kje, ni jasno.

Računstvo jim gre slabo

Rebalans naj bi bil nujen zaradi izpada načrtovanih prejemkov in povečanih izdatkov. Pri tem je težko razumeti, zakaj so pri Francu Križaniču računali na za osem odstotkov višje prihodke kot lani, medtem ko je pričakovana gospodarska rast le 2,2 odstotka. Odhodke so tako s sprva načrtovane 10,4 milijarde naprej znižali za 400 milijonov, zdaj pa jih bodo še za 455. Enako je bilo lani, ko so najprej načrtovali 10,4 milijarde odhodkov, potem pa jih je bilo za 9,3 milijarde; zgrešili so torej za 11 odstotkov. “Z rebalansom prenapihnjen proračun spravijo v realistične okvirje in to prikažejo kot varčevanje,” je prepričan naš sogovornik.

Tudi račun za NLB
V proračunu bodo morali zagotoviti 50 milijonov več za pokojninsko blagajno, saj se je v strahu pred reformo upokojilo precej ljudi. Sto dvajset milijonov več bodo poiskali za brezposelne, 25 milijonov pa za socialne pomoči.

Za sto milijonov bodo oklestili proračun službe za lokalno samoupravo in ministrstva za promet, za 50 milijonov ministrstvi za gospodarstvo in kmetijstvo, kultura in obramba pa bosta ob 30 milijonov.

Med splošnim klestenjem pa bo z rebalansom ministrstvo za finance v B-bilanci proračuna dobilo 250 milijonov več; gre za dokapitalizacijo NLB.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.