Slovenija
412 ogledov

"Nič ga ni ustavilo"

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Obtožba. Odvetnica Šikovec Ušajeva: Nekdanji socialni delavec Ogorevc izrabil duševno bolnico brez staršev. Ukrepi. Inšpekcija naložila pregled skrbniških zadev v CSD Šiška. Nadzor v vseh CSD.
Ugotovitve inšpekcije
Matjaž Ogorevc
– ni skrbno upravljal premoženja varovanca L. P.;
– sebe je pooblastil za prodajo stanovanja varovanca; ne spomni se, da bi ga o prodaji obvestil;
– lažno je prikazoval stanje varovanca;
– nikoli ni pripravil skrbniškega poročila; – protipravno je pridobil veliko premoženjsko korist.

Gospod Matjaž Ogorevc je kot skrbnik oddajal stanovanje duševne bolnice brez staršev in sorodnikov, a z dvosobnima stanovanjema v Ljubljani – eno je imelo tudi garažo. V štirih letih lastnica ni dobila najemnine, ki jo je on prejemal v gotovini. Malo je manjkalo, da bi ostala brez obeh stanovanj,” je prakso nekdanjega delavca Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana-Šiška, osumljenega zlorabe položaja in pridobivanja protipravne premoženjske koristi, opisala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, ki bolnico zastopa brezplačno.

Direktor CSD Šiška Miha Rotar je za današnji Žurnal24 potrdil, da obstaja utemeljen sum, da naj bi se Ogorevc polastil stanovanja svojega varovanca L. P. Dokumentacija, ki smo jo pridobili, to potrjuje. Kaže, da se je to zgodilo le dan po tem, ko je varovanca L. P. namestil v dom za ostarele. “Ne komentiram,” je bilo vse, kar nam je Ogorevc besno povedal po telefonu, ko smo ga prosili za njegovo plat zgodbe.

Ogorevčevi triki
Glede stanovanja duševne bolnice nam je njena odvetnica Šikovec Ušajeva pojasnila, da je Ogorevc najemnika Zlatka Zenkovića imenoval še za njenega skrbnika, da bi lahko prodal njeno stanovanje. “V kupoprodajni pogodbi je Ogorevc za prejem kupnine navedel kar svoj osebni račun, a to ni bilo dovolj za tožilce,” je dejala odvetnica in dodala, da je sodišče popolnoma verjelo socialnemu delavcu oziroma skrbniku, čeprav le na podlagi njegovih zapisov, da je najemnino lastnici dajal na roke.

Socialna inšpekcija je naložila pregled vseh aktivnih skrbniških zadev v CSD Šiška. Začela je tudi nadzor na vseh CSD.
Borut Brezovar, glavni  inšpektor za delo

Imeli smo srečo, da je sodišče ustavilo prodajo stanovanja. Kam je šel denar od prodaje garaže, pa nobenega ni zanimalo,” je razložila Šikovec Ušajeva, ki je kazensko ovadila Ogorevca, Zenkovića in takratnega direktorja CSD Šiška Radovana Radetića, a je Okrožno sodišče v Ljubljani v enem delu postopek opustilo, v drugem delu pa še teče, a bo najbrž zastaral.

Kjerkoli je bila kakšna nepremičnina, je bil tudi Ogorevc. Nič ga ni ustavilo – tudi otrok brez staršev ne. Bil je povsod, kjer se je dalo kaj iztržiti,” je ogorčena. Meni, da so na CSD Šiška za nepravilnosti vedeli, saj je zahtevala, da govori še s kom drugim in ne le Ogorevcem. Pozna namreč več primerov, ko se z ljudmi, ki imajo skrbnike, dogajajo čudne stvari.

Socialni delavci so zelo zaščiteni. Če samo dvomiš o CSD, si grd,” je komentirala. O vsem je obvestila tudi takratno ministrico za delo Marjeto Cotman, a odgovora ni nikoli prejela. Je pa kljub njenim opozorilom ministrstvo leta 2007 Ogorevca imenovalo za vršilca dolžnosti direktorja CSD Šiška.

Povsod isti posrednik
O iskrenosti vodstva CSD Šiška dvomi tudi Ljubljančan (ime in priimek sta znana uredništvu), ki je CSD Šiška, policijo in socialno inšpekcijo 19. marca obvestil, da naj bi se Ogorevc polastil stanovanja svojega varovanca L. P., ki ga je predtem spravil v dom za ostarele. Zgodbo smo razkrili danes.

Ogorevc je za 22 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Litostrojski cesti plačal 36 tisoč evrov oziroma nekaj več kot 1.600 evrov za kvadratni meter, v zemljiško knjigo pa se je vpisal v le štirih dneh. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, je razvidno, da je bil tudi v tem poslu vmesni lastnik Zenković, ki vodi Prvi graden, podjetje za gradnjo in trgovanje z nepremičninami. Telefon je tam danes zvonil v prazno.

MINI INTERVJU

Zavestno kršenje in izigravanje predpisov

Borut Brezovar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Kako boste ukrepali v primeru suma zlorabe socialnega delavca?
Med ukrepi, ki jih je naložila inšpekcija, je tudi pregled vseh dejavnih skrbniških zadev, z vsakim novim sumom kaznivega dejanja morajo biti seznanjeni organi pregona.

Direktorja CSD Miho Rotarja je 19. marca o dogajanju obvestil državljan, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj trdi, da so za Ogorevca vedeli že pred tem.
O tem nimamo podatkov.

Kaj boste še storili?
Domnevno kaznivo dejanje je bilo storjeno z zavestnim in načrtnim kršenjem in izigravanjem veljavnih predpisov. Do zdaj podobnih kaznivih dejanj nismo zaznali, zato je socialna inšpekcija začela usmerjeno akcijo inšpekcijskega nadzora na vseh CSD. Namen je preveriti, ali so ob dosledem spoštovanju predpisov možne podobne zlorabe. Če se bo to ugotovilo, bomo predlagali ustrezne spremembe v zakonodaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.