Slovenija
8 ogledov

Nič hvale za Kanglerja

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Tomaž Kancler. Magister znanosti. V politiko se podaja prvič.

Ali bi poročali istospolno usmerjene pare, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Da, spoštovanje zakonov je pogoj delovanja pravne države in lokalne skupnosti. Sodobne evropske države priznavajo enakopravnost istospolnih porok, kot tudi zavračajo diskriminacijo na osnovi rasne in verske pripadnosti.

Za kakšno davčno stopnjo nepremičnin se boste zavzemali v Mariboru, če boste župan?
Kljub dani možnosti lastnega določanja davčne stopnje ter s tem polnjenja prezadolženega proračuna se bom zavzemal za ohranjanja sedanjih obveznosti iz naslova nepremičnin, saj občani Maribora ne prenesejo dodatnih obremenitev.

Naštejte pet projektov, ki po vašem mnenju morajo biti izpeljani v času Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012?

Vsekakor ureditev obrežja reke Drave, nove umetnostne galerije pa tudi nekaterih tistih, ki jih odgovorni za pripravo EPK niso prepoznali za potrebne, pomenijo pa pogoj za kakovostno preobrazbo našega mesta.

Prvič v politiko
Tomaž Kancler. Magister arhitekturnih in urbanističnih znanosti. Zase pravi, da v prostem času rad kolesari s svojo družino. Letos prvič stopa na politična pota, in sicer s podporo SDS. Za mestni svet pa je sestavil tudi svojo listo, kjer lahko najdemo veliko znanih Mariborčanov.

Mariboru obljubljate pocenitev življenja. Ste lahko malce konkretnejši?
Tukaj mislim predvsem, da so nekatere storitve v mestu predrage, da plačujemo preveč. Verjamem, da je proračun možno pregledati in ga narediti transparentnega ter znižati marsikatero postavko. Ko bom župan, bom tudi skrbno pregledal papirje in poslovanje vseh družb, ki so v lasti občine.

Mnogo direktorjev podjetij v večinski občinski lasti ima zdaj še tudi svoja podjetja ali pa so direktorji v še kakšni družbi. Ali bi kot župan prepovedali, da ti direktorji sedijo na več stolčkih?
Mislim, da se moramo v osebni morali bojevati proti temu, da imajo direktorji javnih podjetij še podjetja, ki lahko posredno ali neposredno sodelujejo z Mestno občino Maribor ali v poslih, ki so določeni po proračunski postavki. Moramo pa seveda pogledati vsakega posameznega direktorja. Sem pa načeloma proti temu, da se sedi na več stolčkih.


Tudi vi ste lastnik dveh podjetij. Bi kot župan zamrznili delež v svojem podjetju ali bi ga vodili še naprej?
Absolutno. Zagotovo bi zamrznil deleže v družbah, v katerih jih imam, prav tako tudi ne bi več vodil podjetij.

Ste arhitekt. Kako ocenjujete delo mestnega arhitekta Stojana Skalickega, ki ga je za svojega svetovalca postavil zdajšnji župan Kangler?
Spoštujem vse svoje kolege. Njegovo delo je bilo usmerjeno v velike projekte. On se ni ukvarjal z mestom kot celovito strukturo, ampak s posameznimi trgi ali projekti, ki si jih je zamislila občina. On bi moral imeti drugega usmerjevalca dela, torej drugega župana.

Veliko sveta ste že prepotovali. Po vzoru katerega svetovnega mesta bi vi kot župan urejali Maribor?
To je zagotovo Köbenhavn. To je res prijazno mesto in tak model ureditve bi si lahko želeli tudi za Maribor. Moramo uvesti dodatno vrednost za naše mesto.

Katere tri stvari bi pohvalili pri sedanjem županu?
Ni zadeve, ki bi jo prav pohvalil. Morebiti delno le, da je podpiral arhitekturne
natečaje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.