Slovenija
22 ogledov

Nič mi ni bilo težko

Žurnal24 main
Barbara Türk je kot žena diplomata že opravljala nekatere aktivnosti, ki so podobne temu, kar jo morda čaka, če bo postala nova prva dama.

Zelo prijetna so srečanja z ljudmi v raznih krajih, poudarja Barbara. © Dejan Mijović/Žurnal24

 
Čez slab teden bomo dobili novega predsednika in z njim prvo damo - Barbaro Türk ali Branko Peterle. Pogovor s prvo objavljamo v sledečih vrsticah, odgovore na vprašanja, ki smo jih zastavili Branki Peterle, pa si lahko preberete v prihodnjih dneh.

Bili ste že v vlogi žene diplomata. Kaj zahteva takšna vloga, kako je potekal vaš vsakdan in kaj ste kot žena diplomata počeli?

Takšna vloga zahteva predvsem veliko dobre volje in občutek za dostojanstvo države Slovenije. Dnevi so potekali zelo različno, odvisno od zadolžitev. Vodila sem tudi Klub diplomatk in žena diplomatov in organizirala razne aktivnosti, tudi dobrodelne akcije in predavanja.

Katero aktivnost ali dogodek bi posebej izpostavili?

Izpostavila bi nakup in opremljanje rezidence, nato pa prirejanje uradnih prireditev v rezidenci. Kot dogodek bi omenila dobrodelni bazar, ki sem ga pripravila v sodelovanju z Benito Ferrero Waldner, sedanjo evropsko komisarko, ki je bila tedaj (leta 1994) vodja protokola pri Združenih narodih.

 
 

Prav nič mi ni bilo težko, ker sem se z veseljem posvetila temu poslanstvu, pri katerem sem svoje jezikovno znanje ves čas uporabljala.

Barbara Türk

 
Po profesiji ste lingvistka, vendar po odhodu v ZDA niste več delali v tem poklicu. Ali vam je bilo s tem kdaj težko in ali so vas aktivnosti v funkciji žene diplomata zadovoljevale?
Prav nič mi ni bilo težko, ker sem se z veseljem posvetila temu poslanstvu, pri katerem sem svoje jezikovno znanje ves čas uporabljala.

Ali boste, če boste postala prva dama, poleg spremljanja predsednika organizirali kakšne dobrodelne, kulturne, športne ali druge akcije?

Predvsem bi spodbujala krepitev in večjo razpoznavnost že obstoječih, dobro delujočih organizacij in dejavnosti ter spodbujala občutek za skupno dobro, prostovoljstvo in solidarnost. Ne smemo pozabiti, da vsak človek želi biti koristen v družbi in da občutek, da te nekdo potrebuje, osrečuje.

Katere? Ali imate v mislih že kakšno konkretno dejavnost, kateri bi posvetili posebno pozornost?
O tem pa raje kasneje.

Kako je predvolilna kampanja vplivala na vaše življenje in življenje vaše družine? Se je kaj spremenilo?
Predvsem to, da imamo manj časa za skupne aktivnosti.

Predvolilno kampanjo ste, predvidevam, spremljali ves čas? Kaj vas je v njej najbolj presenetilo v pozitivnem in kaj v negativnem smislu?

Zelo prijetna so bila srečanja z ljudmi v raznih krajih. Negativna presenečenja pa najraje pozabim.

Se vam zdi, da je bil vaš mož v medijih dobro predstavljen?
Ne bi želela ocenjevati dela medijev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.