Slovenija
43992 ogledov

Nič niso naredili, pa jim grozi 200 evrov globe

Denar, štetje denarja Profimedia
Vsi Slovenci, ki imajo odprt račun pri Revolutu, morajo Finančno upravo obvestiti o zaprtju in odprtju računa.

Revolut se bo zaradi izstopa Velike Britanije iz EU preselil v Litvo. Vsem uporabnikom so oziroma bodo račun v Veliki Britaniji zaprli in jim odprli nov račun v Litvi.

"Zavezanci, ki jim je banka Revolut odprla nov račun v Litvi, morajo tega prijaviti Finančni upravi RS, prav tako pa morajo tudi za star račun, ki jim ga je banka Revolut zaprla v Veliki Britaniji, sporočiti datum zaprtja. Informacijo o datumu zaprtja britanskega računa naj bi uporabniki prejeli s strani Revoluta. Prijavo novega računa in odjavo starega računa lahko zavezanci izvedejo sočasno," so opozorili na Fursu.

Na dan 29. 9. 2020 je imelo 18.517 davčnih zavezancev odprtih 18.804 računov pri Revolutu.

Podatkov o tujih računih finančna uprava ne pridobiva po uradni dolžnosti iz uradnih registrov in evidenc, zato jih morajo zavezanci sporočiti sami (v 8 dneh po odprtju računa oz. po spremembi podatkov računa). Najenostavnejše je to urediti preko eDavkov z oddajo obrazca DR-Račun.

Osebno ali po pošti je mogoče podatke sporočiti z obrazcem DR-02 )za fizične osebe), DR-03 za fizične osebe z dejavnostjo in na obrazcu DR-04 za pravne osebe.

Prijavi je potrebno priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini (bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa, posnetek zaslona IBAN računa, ipd.), da finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov. Pri vpisu številke računa je potrebno biti pozoren, da se ne vpiše številka bančne kartice pač pa številka računa (v strukturi IBAN, vedno tudi z vodilno oznako države, npr. LT).

Globa za fizične osebe, ki računa iz tujine ne prijavijo, znaša od 200 do 1200 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.