Slovenija
98 ogledov

Nič več Banke Koper

bankomat Saša Despot
Banka Koper se bo danes tudi uradno preimenovala v Inteso Sanpaolo. Delničarji bodo odločali tudi o novem predsedniku nadzornikov. Namesto Vojka Čoka bo njihov šef predvidoma postal Uroš Čufer, nekdanji finančni minister.

"Na slovenskem trgu vidimo veliko priložnosti, širili pa se ne bomo s prevzemi, temveč stavimo na organsko rast," je pred kratkim povedal direktor mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intese Sanpaolo Ignacio Jaquotot. To jim po njegovem prepričanju omogoča stabilno poslovanje Banke Koper in trden položaj na trgu.

Kot je povedal predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda, sedež Banke Koper oziroma Intesa Sanpaolo Bank v Sloveniji ostaja v Kopru. Banka se bo usmerila na nove poslovne priložnosti v poslovanju s prebivalstvom in malim gospodarstvom, upravljanju premoženja ter na področju poslovanja z velikimi podjetji in strukturiranega financiranja (investicijskega bančništva), katerega sedež seli v Ljubljano.

Intesa Sanpaolo bo v okviru regionalne razvojne strategije 51 odstotkov BankeKoper prenesla na hrvaško Privredno banko Zagreb, sama pa bo v slovenski banki ohranila približno 48 odstotkov. Jaquotot je pojasnil, da bosta s tem banki združili moči z združevanjem najboljših praks hrvaške banke, ki je v večinski lasti Intese Sanpaolo, in tehnoloških znanj ekipe iz Slovenije, ter da za tak korak potrebujejo še dovoljenje bančnega regulatorja.

banka Koper | Avtor: Saša Islamović Saša Islamović

Vodilni možje so izpostavili, da je Banka Koper tudi v času krize poslovala dobičkonosno in stabilno, enako pa ima enega najbolj trdnih položajev na mednarodnih trgih tudi italijanska matična banka. Čeprav je sprememba imena občutljiva, pa po besedah Jaquotota želijo postati resen igralec na vsem slovenskem trgu, kjer se po tržnem deležu na področju posojil in depozitov uvrščajo v prvo šesterico bank.

"Odločitev skupine, da okrepi in razširi poslovanje v Sloveniji, sem sprejel z zadovoljstvom in ponosom, ker gre za odločitev ene najbolj močnih bančnih skupin v Evropi, ker je to sprejeto v času, ko se banke bolj krčijo kot širijo, in ker ta odločitev temelji na zaupanju v banko," je poudaril nekdanji dolgoletni prvi mož banke Vojko Čok.

Intesa Sanpaolo namerava prenoviti mrežo poslovnih enot ter uvesti nove storitve upravljanja premoženja z izvajanjem svetovanja tako gospodinjstvom kot podjetjem v celotnem domačem omrežju.

Banka Koper je od leta 2002 v lasti danes ene največjih mednarodnih bančnih skupin. Ta posluje v več kot 40 državah in je močno navzoča v srednji in jugovzhodni Evropi ter v Egiptu. Banka Koper je v letošnjem prvem polletju ustvarila 13,4 milijona evrov dobička, kar je 32 odstotkov več od načrtov. Ima 755 zaposlenih in 52 poslovalnic v vseh večjih slovenskih mestih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar Džoser
  Džoser 18:37 19.december 2016.

  niso uspeli 1914 niti 1941 z vojsko,bodo pa sedaj zaradi Bavčarja in njegove požrešnosti prišli do cone B in Rapalske meje!

 • mph 15:13 19.december 2016.

  Banke v Italiji, tudi najstarejša verjetno na svetu, so v kolapsu, tudi Intesa se ruši, ... in lahko si mislite koga bodo najprej zaščitili na račun vseh ostalih, sigurno centralo. Katastrofa. In ob vsem kar je bilo objavljeno, so šefi ...prikaži več oz. lastniki več ali manj Hrvati. Najbolj ubijalska, na pol mafijska, kombinacija. Se bojim, da to ne pomeni nič dobrega za nekdaj eno najbolj stabilnih bank v bivši državi. Narodna sojenja in podobno pa so žal še dalec, pa bi jih še kako rabili.

 • primorka 15:12 19.december 2016.

  No super, zdaj nas bo Čufer rešil vsega hudega !!!!!!!!!!!!!!!!!!!