Slovenija
40 ogledov

Nič več groženj z odvzemom licenc

Homeopatija Profimedias
Ukvarjanje s homeopatijo naj ne bo več razlog za odvzem licence, predlagajo zdravniki. Ministrstvo za zdravje bo moralo spremeniti zakonodajo.

Ukvarjanje s homeopatijo naj ne bo razlog za odvzem licence zdravniku, menijo člani Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) in ministrstvu za zdravje predlagajo, da temu primerno spremeni zakonodajo. Zdravniki se po sedaj veljavni zakonodaji namreč ne smejo ukvarjati s homeopatijo, v tem primeru jim grozi odvzem licence.

V razpravi se je sicer pokazalo, da imajo tudi zdravniki zelo različne poglede na to vprašanje. Glede na anketo, ki jo je ZZS opravila med med 735 slovenskimi zdravniki, sedanji ureditvi, po kateri zbornica zdravniku odvzame licenco, če se ukvarja s homeopatijo, nasprotuje 55 odstotkov anketiranih.

"Homeopatija je bila v predalu predolgo"

Predsednik zbornice Andrej Možina je ocenil, da so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji in se morajo soočiti z dejstvom, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov prikrito ukvarja s to dejavnostjo poleg uradne zdravstvene službe. Spomnil je, da v 25 državah EU homeopatijo povsem legalno opravlja več 10.000 zdravnikov.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da ljudje, ko zbolijo, lahko nasedejo tudi mazaštvu in šarlatanstvu. Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik. Zdravnike je pozvala, naj ne odkrivajo tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno.

Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva David B. Vodušek pa  je izrazil skrb, da bi morebitno odločitev skupščine o odpravi odvzema licenc marsikdo, ki podpira zdravilske metode, lahko razumel in izkoristil kot priznanje, da je to del medicine.

"Potrebne bodo jasne definicije"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je poudarila, da  bo treba jasno definirati, kdaj lahko zdravnik preklopi z uradne medicine na homeopatske metode, kaj naj stori, če bolnik zahteva homeopatsko, sam pa meni, da je nujno uradno zdravljenje, in še kaj.

V razpravi članov skupščine je bilo slišati različne poglede in prepričanja, tako za kot proti. Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. "Ne izumljajmo tople vode, tako kot to prakticirajo v tujini, dajmo še mi," je pozval anesteziolog iz UKC Maribor Boris Rižnar.

V Evropi homeopatsko zdravi 50 tisoč zdravnikov

Člane skupščine sta k ureditvi položaja homeopataov pozvala tako Renz Galassi, predsednik Mednarodnega združenja zdravnikov homeopatov kot Thomas Peinbauer, predsednik Evropskega odbora za homeopatijo. Poslance Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije pozivata naj glasujejo za prenehanje odvzemanja licenc zdravnikom, ki želijo zdraviti s homeopatijo in predpisovati homeopatska zdravila.

V vseh članicah Evropske unije razen v Sloveniji lahko zdravniki kot zdravstveni delavci v zdravstveni dejavnosti zdravijo s homeopatijo in predpisujejo homeopatska zdravila, ki so določena kot zdravila za uporabo v humani medicini v vseh nacionalnih zakonodajah v skladu z evropsko direktivo. V Evropi homeopatsko tako zdravi okoli 50 tisoč zdravnikov.

V Španiji lahko na primer zdravnik izven rednega delovnega časa v svoji ambulanti opravlja homeopatsko dejavnost kot samoplačniško dejavnost. Bolnik za obisk pri njemu torej plača. V Franciji pa lahko družinski zdravnik bolniku predpiše alopatsko ali pa homeopatsko zdravilo, glede na potrebe in preference bolnika. Stroški homeopatskega zdravljenja se delno krijejo tudi iz njihovega socialnega zavarovanja.

Priznana kot zdravniška metoda

V več evropskih državah - Belgiji, Bolgariji, Madžarski, Litvi, Portugalski, Romuniji, Rusiji in Veliki Britaniji - je homeopatija zakonsko urejena. V drugih državah pa nacionalna zdravniška združenja oziroma zbornice homeopatijo priznavajo kot zdravniško metodo, pojasnjujejo v Slovenskem homeopatskem društvu.

Po nekaterih podatkih na primer v sosednji Avstriji skoraj polovica ljudi za zdravljenje nekaterih bolezni uporablja homeopatske metode. V Evropi naj bi se na ta način zdravilo več kot 22 odstotkov oz. več kot 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija pa je homeopatijo uvrstila med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja.

Preberite tudi komentar Vključevanje alternativnih metod je nujno

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.