Slovenija
41 ogledov

Nič več le kokain

Droga Shutterstock
Zdravljenje, ki ne zdravi, je le drago socialno orodje za blaženje težav, ne pa rešitev.

V Sloveniji uporabniki prepovedanih drog najpogosteje posegajo po marihuani, amfetaminih in kokainu, so pri združenju Drogart odkrili v raziskavi, ki so jo izvedli na različnih prizoriščih nočnega življenja. Marihuano je poskusilo kar 88 odstotkov vprašanih, amfetamine in kokain nekaj manj kot 60 odstotkov, sledijo pa ekstazi, halucinogeni, mefedron in heroin. Med uživalci prevladujejo tisti, ki živijo v večjih mestih, njihova povprečna starost pa je 25 let.

Preberite še članek: "Na metadonu sem bil osem let"

Zapisujejo si na telo

O prepričanju številnih, da je marihuana začetek, ki vodi do trdih drog, Simona Šabič iz Drogarta pravi, da že dolgo ne drži. "Je pa vse več mešanja drog," dodaja in opozarja, da takim zdravniki v nujnih primerih težje pomagajo. "Nekateri si zato na telo zapisujejo začetnice drog, ki jih jemljejo," razlaga Matej Košir z inštituta Utrip in opozarja tudi na hkratno pitje alkohola, ki stanje uživalca dodatno poslabša.

Zaradi slabšega finančnega stanja zasvojencev v času krize pa je vse več eksperimentiranja in poseganja po cenejših, lažje dostopnih nadomestkih. "Vendar ti niso tako čisti, kot ljudje mislijo," opozarja Šabičeva in za precej problematično označuje tudi kombinacijo zdravil, s katero ljudje iščejo legalne poti do drogiranja, "a je tudi to zasvojljivo in ima škodljive učinke za zdravje".

Večina si deli pribor

Kot skrb vzbujajoče Šabičeva izpostavlja tudi, da si kar tri četrtine uporabnikov drog izmenjuje pribor, s čimer tvegajo prenos okužb. Sicer pa si uživalci drog, kot je pokazala raziskava, želijo biti informirani o posledicah, ki ji imajo droge na telo, in zmanjševanju škode pri zdravstvenih zapletih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.