Slovenija
4 ogledov

Nič več lisičenja!

Parkiranje na zelenici Bralec Žurnala24
Svetniki sprejeli odlog, s katerim se ukinja lisičenje avtomobilov. Prepričani so namreč, da so prinesle več slabega kot pa dobrega.

V Ljubljani kršiteljem na vozila ne bodo več priklenili lisic, saj so mestni svetniki danes sprejeli predlog odloka o urejanju prometa, ki ta ukrep odpravlja. Svetniki so sprejeli tudi poročilo o delu mestnega redarstva za lani, pri katerem je bil svetnik SDS Jernej Pavlin kritičen do števila glob za voznike, ki so jih redarji ujeli z radarji.

Prinesle več slabega kot dobrega

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so ukrep priklenitve lisic na nepravilno parkirana vozila želeli odpraviti, ker po njihovih navedbah prinaša več negativnih kot pozitivnih učinkov. Odlok omogoča tudi izdajo dveh parkirnih dovolilnic na stanovanje izven ožjega mestnega središča.

Sprejeti predlog odloka sicer vsebuje nekaj sprememb v primerjavi z osnutkom, saj je odpravljena omejitev trajanja parkiranja osebnih avtomobilov s parkirno dovolilnico ob cestiščih.

Invalidom parkirnine ni treba plačati

V odloku so na MOL sicer črtali določbo, da morajo na ostalih parkirnih mestih invalidi plačati parkirnino. Vendar pa je ljubljanski župan Zoran Janković nato predlagal dopolnilo, s katerim je v odlok dodano, da je parkiranje invalidov na njim namenjenih parkirnih prostorih na vozišču občinske ceste brezplačno, pri parkiranju na ostalih parkirnih prostorih in v parkirnih hišah pa so dolžni plačati parkirnino. Svetniki so dopolnilo sprejeli.

Stanovalci območja za pešce brez izboljšav

Dopolnila so predlagali tudi v svetniški skupini SDS, in sicer v zvezi z boljšim dostopom do parkirnega prostora oziroma lokacije bivališča za prebivalce območja za pešce s prepovedjo prometa. S tem bi po njihovem mnenju odpravili diskriminatoren odnos do omenjenih stanovalcev, vendar njihovi predlogi dopolnil niso dobili dovolj podpore.

Svetnik SDS Mirko Brnič Jager je pred glasovanjem dejal, da odloka ne bo podprl, ker v njem ostaja diskriminatoren odnos do stanovalcev na območjih za pešce. Ob tem je opozoril, da se v zvezi s tem odpira pot na ustavno sodišče. Na stanovalce je opozorila tudi Mojca Škirnjar iz SDS in pri tem izpostavila starejše prebivalce.

Radarji ujeli za 122 odstotkov več kršiteljev

Svetniki so potrdili tudi poročilo o delu mestnega redarstva za leto 2012. To kaže, da so redarji lani z meritvami hitrosti z radarji ujeli 23.979 prehitrih voznikov. Glede na leto 2011 je bilo ujetih kršiteljev več za kar 122 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.