Slovenija
17 ogledov

Nič več mrtvi kapital

Matjaž Pavlin, Sonja Klemenc in Mira Fabjan Barbo so prepričani, da bodo zidanic Žurnal24 main
V konzorcij zidaniškega turizma se želi vključiti 60 ponudnikov, pogoje jih izpolnjuje 20.

Nova priložnost za doseganje dodane vrednosti na podeželju je po besedah Mire Fabjan Barbo, direktorice občinske uprave Občine Mirna Peč, pred vrati. Mirnopeški občini je namreč kot nosilki projekta Konzorcij ponudnikov zidaniškega turizma Dolenjske in Bele krajine uspelo zbrati zastavljenih 20 ponudnikov, ki so pripravljeni svoje zidanice tržiti v turistične namene.

 

Odziv ponekod slab

Zanimanje po občinah. Od šestdesetih, ki bi želeli zidanice oddajati v turistične namene, jih je po besedah Sonje Klemenc največ iz Šmarjeških Toplic, Šentjerneja, Škocjana in Novega mesta. Manj zanimanja je na trebanjskem in žužemberškem koncu, zgolj enega ponudnika imajo v Dolenjskih Toplicah, občina Mirna Peč pa ima kljub majhnosti štiri ponudnike. "V Beli krajini je malo zanimanja, čeprav je to močno vinogradniško območje. V Metliki sta le dva kandidata ter po trije iz Semiča in Črnomlja," našteje Klemenčeva.

"Začetek delovanja konzorcija, ki bo registriran kot društvo s sedežem v razvojnem centru v Novem mestu, pomeni začetek trženja zidanic, kar je bil končni cilj projekta," pove Fabjan Barbova.

Zidanica kot apartma
"V prvi fazi razvoja zidaniškega turizma govorimo največ o sobodajalstvu, se pravi zidanici kot apartmaju oziroma nastanitvenem objektu brez gostinske ponudbe. Posamezniki se za oddajanje objekta v najem prek konzorcija največ odločajo zato, ker bi poleg svoje službe težko skrbeli še za vse potrebno v zvezi z oddajanjem," pravi Sonja Klemenc, vodja projekta.

Zidanica kot apartma je po besedah Matjaža Pavlina, direktorja podjetja Kompas Novo mesto, slovenska posebnost. "Posamezniki, pari in družine bodo lahko najeli zidanico in od tu raziskovali ti naši lepi Dolenjsko in Belo krajino. Tak produkt je tudi pisan na kožo individualnemu turizmu, ki ga je vse več," razloži Pavlin.

Večina jih je na črno
Glavne ovire za trženje turizma v zidanicah, ki je bila predvsem zakonska, saj so zidanice gospodarski in ne stanovanjski objekt, po spremembi zakonodaje ni več. "Je pa na terenu še nekaj odprtih vprašanj po posameznih upravnih enotah. Trenutno se usklajujemo predvsem glede uporabnih dovoljenj za tiste, pri katerih se gradbena dokumentacija ne ujema z dejanskim stanjem," doda Klemenčeva, ki priznava, da je večina od osem tisočih zidanic na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju zgrajena delno ali povsem na črno.

A 20 lastnikov zidanic za zdaj že izpolnjuje vse pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja in trženje, tako da se bodo januarja z novim turističnim produktom že lahko predstavili na ljubljanskem sejmu Turizem in prosti čas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.