Slovenija
22 ogledov

Nič več premikanja TV antene sem in tja

Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Množičnega nakupa nove opreme zaradi novega formata oddajanja ne bo nikoli več, trdijo.

Čez 15 dni bomo končno dočakali izklop analognih oddajnikov. Digitalni signal omogoča več programov na manj frekvencah, gledalcem prinaša bolj kakovostno sliko (tudi programe visoke ločljivosti), odpade premikanje sobne antene ob prestavljanju kanala. Besede mater in očetov iz našega otroštva: “Še malo bolj v desno, še, še ... stoj!” ob praktično vsaki zamenjavi programa, da bi odstranili “sneg” z ekrana, so tako minili.

Kar se tiče delovanja digitalnega signala velja izpostaviti prednost, da programi iz istega multipleksa do sobne ali strešne antene pripotujejo v istem paketu – tega digitalni pretvornik razpakira in prikaže želenega. To pomeni, da lahko lovimo le vse programe denimo multipleksa A ali pa nobenega. Da bi samo prvi nacionalni program (ta je namreč v multipleksu A), drugega pa ne, ni mogoče. Razen če bi bilo kaj narobe že pri pripravljanju programskega paketa multipleksa.

Prihodnost. Strah, da se bo format, v katerem oddajamo sliko in zvok, spremenil in bi morali potrošniki spet zamenjati opremo (TV ali kupiti nov sprejemnik), je menda odveč. To naj se ne bi zgodilo prej kot v desetih letih, pravijo na ministrstvu za tehnologijo. Če pa se bo leta 2020 res spremenil, so nas strokovnjaki vsaj nekoliko potolažili. Spomnili so nas namreč, da večina danes kupljene elektronike novega formata ne bo dočakala. Nakupu nove opreme se tako ne bomo mogli izogniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.