Slovenija
27 ogledov

Nič več samoumeven

Sodelujoči na okrogli mizi o primarnem zdravstvu na Dolenjskem so se strinjali, Žurnal24 main
Zdravstveni dom. Novomeški eden od redkih, ki so še v pravi vlogi. Nova zakonodaja naj mu da veljavo.

Novo mesto. Temelj primarnega zdravstva je še vedno zdravstveni dom, a to, da ga imamo, danes ni več samoumevno, saj jih od 49 slovenskih zdravstvenih domov svojo vlogo izpolnjuje le 17, je na včerajšnji okrogli mizi, posvečeni prihodnosti primarnega zdravstva na Dolenjskem, povedala Milena Kramar Zupan, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto.

Koncesij nadpovprečno
Razmere v novomeškem zdravstvenem domu so bile po letu 2006, ko so podelili največ koncesij od vseh slovenskih mestnih občin, alarmantne, a so se zadnji dve leti začele izboljševati,” je pojasnila Kramar Zupanova.

30 let preselitve na zdajšnjo lokacijo praznuje letos Zdravstveni dom Novo mesto.

Novomeška občina po podeljenih koncesijah presega slovensko povprečje: v zobozdravstvu za 23, v splošni medicini za 24 in v patronaži za 18 odstotkov.

Kaj v novi zakon
V osnutku novega zakona o zdravstvu, ki je v fazi dopolnitev, je bilo zapisano, da naj bi bil zdravstveni dom nosilec in koordinator primarnega zdravstvenega varstva. “To pomeni, da naj bi koordiniral tudi zasebnike, a orodja in pooblastila, s katerimi bi uspešno deloval, niso bila predvidena,” je dejala Kramar Zupanova.

Poslanec Franc Žnidaršič je dodal, da je treba v novem zakonu zagotoviti javni interes, ne pa interes zdravnikov.

Z občin nazaj državi

V novem zakonu je treba ustanoviteljstvo zdravstvenih domov občinam vzeti in ga dati nazaj državi, ta pa naj predpiše, kaj mora zdravstveni dom vsebovati, in tudi vztraja pri tem, da bo to imel. Če želimo zdravstvene domove in podeljevanje koncesij ohraniti, ne smejo biti več odvisni od dobre volje županov,” meni Božidar Voljč, nekdanji minister za zdravstvo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.