Slovenija
15 ogledov

Nič več skrivanja plač in pogodb

slovenija 11.01.2012 Gregor Virant, izredna seja DZ, na kateri bodo odlocali o i Saša Despot
"Če zakon ne bi bil sprejet, bi bil zame to tak šok, da ne bi imel več kaj iskati na notranjem ministrstvu in v politiki sploh," je dejal notranji minister Gregor Virant.

Govora je o noveli zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s katero se širi obveznost posredovanja tovrstnih informacij tudi na podjetja v večinski lasti države ali občin. Javnosti bo dostopnih še veliko več podatkov o poslovanju podjetij v državni lasti, ki so ji zdaj skriti. Tako kot že zdaj velja za javni sektor, bodo tudi v podjetjih v večinski državni ali občinski lasti javne tako donatorske in sponzorske pogodbe kot odvetniške in svetovalne pogodbe, prav tako pa tudi plače, odpravnine in druge bonitete članov uprav in nadzornih svetov.

Virant je zakon, ki ga bo državni zbor po njegovih besedah sprejel najpozneje marca,  označil za majhen zakon za notranje ministrstvo, vlado in DZ, a velik skok za davkoplačevalske interese.

Javni tudi podatki o spornih kreditih

Z dnem uveljavitve novele zakona bodo na spletni strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) objavljeni natančni podatki o vsakem posameznem kreditu, ki so bili nanjo preneseni v okviru sanacije bank, je napovedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Ob tem je poudarila, da seveda ne gre v vseh primerih za kazniva dejanja. Na DUTB bodo prenesene tudi terjatve do podjetij, ki so resnično zašla v škripce zaradi recesije, je dejala.

Na sprejem novele zakona komaj čaka tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič v odstopu, ki je še posebno zadovoljen, da bo dostop do teh podatkov možen tudi za nazaj. To bo prineslo ogromne spremembe pri transparentnosti porabe državnega denarja, je dejal in napovedal tudi nadgradnjo aplikacije Supervizor.

Komentarjev 7
  • dragec 15:32 21.januar 2014.

    Mirkec, spet ga serješ in samo kopiraš svoja razmišljanja, jebe te ksenofobija, ha???

  • spenjac 15:20 21.januar 2014.

    navedi imena in naštej par primerov, bomo lažje razmišljali o tem.

  • mph 14:57 21.januar 2014.

    Ne vem pa, zakaj ne bi bili javni vsi, tudi privat firm, ki zelo verjetno na veliko manipulirajo. Ne vem, zakaj bi to moralo veljati za javna podjetja. Podatki so znani, jih imajo nadzorni organi, krivci so znani, če se kaj zgodi.