Slovenija
44 ogledov

Nič več uradna lokacija za sklepanje porok

Ljubljanski grad Žurnal24 main
Ljubljanski grad. Lansko leto je prineslo kar nekaj rekordov, med drugim je grad obiskalo 1.129.049 obiskovalcev. Porok je bilo manj, letos jih pričakujejo še manj, saj gredo po novem vsi stroški mladoporočencem.

Na Ljubljanskem gradu so lani pripravili 518 poročnih obredov, kar je več kot 170 manj, kot v letu poprej. “To gre pripisovati odločitvi ljubljanske upravne enote, ki je odločila, da je Ljubljanski grad uradna lokacija za sklepanje porok le ob sobotah, ne pa tudi ob petkih in sredah, kot je to veljalo prej,” pojasnjuje direktorica Mateja Avbelj Valentan.

Še bolj grenak priokus na tem področju ostaja za letos, saj je Upravna enota Ljubljana – kljub 1,5-milijonski investiciji MOL-a v prenovo dotrajanih poročnih dvoran– z marcem 2015 Ljubljanski grad v celoti izločila s seznama uradnih lokacij za sklepanje zakonske zveze.

Na gradu bodo sicer še vedno pripravljali poroke, vendar zaradi omenjene odločitve upravne enote bodo vse stroške najema dvorane nosili mladoporočenci. “Po novem bodo morali kriti stroške najema dvorane in tudi stroške, ki jih bo za svojo storitev zunaj uradne lokacije zaračunala upravna enota,” pojasnjujejo na gradu.

Z letom 2014 zadovoljni

318.009 potnikov smo prepeljali s tirno vzpenjačo in se veselili dveh dnevnih rekordov: 9170 obiskovalcev gradu in 2670 potnikov na vzpenjači, kjer smo zabeležili tudi dvamilijontega potnika od začetka obratovanja,” statistiko lanskega leta sicer razlagajo na Ljubljanskem gradu. Med tujci prevladujejo obiskovalci iz Velike Britanije, Italije, Nemčije, Združenih držav Amerike in Francije.

Ljubljanski grad stopa v leto, v katerem obeležujemo 110. obletnico, kar je grad v mestni lasti. Leta 1905 ga je namreč tedanji župan Ivan Hribar odkupil od državnih oblasti. 1. aprila 2015 bodo minila štiri leta, odkar Ljubljanski grad posluje kot samostojen javni zavod pod okriljem Mestne občine Ljubljana.

Komentarjev 2