Slovenija
38 ogledov

Nič več visokih obresti

giancarlo miranda, banka koper Suzana Kos
Depoziti. Delavska hranilnica znižala obresti, Gorenjska banka to še napoveduje.

“Pri ukrepu Banke Slovenije (BS) bodo na udaru predvsem manjše banke, tiste, ki nimajo dostopa do mednarodnih finančnih virov, in tiste, ki v tujini nimajo matične banke, ki bi jim jih lahko zagotavljala,” ocenjujejo v Banki Koper, ki jo vodi Giancarlo Miranda.

V začetku prejšnjega meseca je namreč začel veljati ukrep BS, s katerim želi centralna banka ukrotiti nenormalno visoke obrestne mere za depozite. Te so v bankah pri nas od evropskih odstopale navzgor, in sicer od nekaj desetink pa tudi za več kot odstotno točko, odvisno seveda od ročnosti depozita. V boju zbiranja depozitov so banke pri nas pogosto presegle svoje zmožnosti.

V Delavski hranilnici so tako obrestne mere za varčevanje že znižali, v Gorenjski banki pa bodo to še storili. V drugih bankah (Deželni banki Slovenije, Poštni banki Slovenije, Abanki, NLB, banki Hypo), ki smo jih povprašali o tem, pa nam konkretnega odgovora niso dali.

Manj hazardiranja

“Ukrep BS zmanjšuje tako imenovani moralni hazard (ponujanje špekulativno visokih obrestnih mer na depozite), kar v pogojih solidarnega jamstva za bančne vloge zmanjšuje tveganje in negotovost v bančnem sistemu. Zato ga v Gorenjski banki podpiramo,” pravi Srečko Korber, član uprave.

Sledi pocenitev posojil?

V združenju bank pričakujejo, da se bo omejevanje obrestnih mer za depozite čez nekaj časa odrazilo tudi v cenejših posojilih. Poskus omejevanja depozitnih obrestnih mer sicer ni nov; bančniki so jih kar s posebnim medbančnim dogovorom omejili že pred leti. “Dogovor je tedaj dal rezultate v smislu znižanja aktivnih obrestnih mer, res pa se je to zgodilo z zamikom,” se spominja Korber, sicer tudi nekdanji direktor 
združenja bank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.