Slovenija
24 ogledov

Nič več za pol evra

Dodatnih 20 centov boste morali pripraviti za eno uro parkiranja na novomeških p Žurnal24 main
Parkiranje. Ura parkiranja se bo podražila. Novomeška med najdražjimi mestnimi občinami.

Novo mesto. Za prvo uro parkiranja boste morali po novem namesto 0,50 plačati 0,70 evra, prav toliko za vsako naslednjo uro, ki je do zdaj stala en evro, so se na zadnji seji odločili mestni svetniki.

Do zdaj res najcenejši?
Po analizah, ki smo jih naredili za celotno Slovenijo, smo ugotovili, da imamo najcenejše parkiranje med mestnimi občinami, s podražitvijo pa bomo nekje v sredini,” je povedal Jože Kobe, vodja oddelka za komunalne zadeve na mestni občini.

Analiza, ki smo jo opravili mi, kaže, da ima tretjina mestnih občin prvo uro parkiranja brezplačno. Maribor, Nova Gorica in Celje pa imajo prvo uro parkiranja dražjo, kot bo po podražitvi v Novem mestu. V Novi Gorici so nam pojasnili, da je pri njih parkiranje plačljivo samo v najožjem središču mesta, tri minute hoda od tam pa da so parkirišča brezplačna.

Nekateri bodo pocenili
V Slovenj Gradcu, kjer sicer ura parkiranja stane 0,50 evra, so pred dobrim letom na Glavnem trgu uvedli polurno parkirnino, ki stane 0,20 evra, pred tem pa je bilo parkiranje brezplačno. “Trgovci in gostinci zahtevajo vnovično uvedbo brezplačnega parkiranja do 30 minut, o čemer se še dogovarjamo,” nam je povedal Aljoša Krivec z Mestne občine Slovenj Gradec.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Vsi se ne strinjajo
Čeprav so svetniki podražitev sprejeli, se jih nekaj z njo ni strinjalo. Gregor Macedoni je predlagal, naj bo parkiranje vsaj ob sobotah brezplačno, Mojca Novak pa, naj bo brezplačne prve pol ure parkiranja.

Višja parkirnina naj bi v proračun prinesla za 120 tisoč evrov dodatnih prihodkov, tako da bo priliva na ta račun na letni ravni za 450 tisoč evrov. “Sredstva od parkirnin naj bi namenili za oživljanje mestnega jedra,” je predlagal Franci Beg. Župan Alojzij Muhič pa jim je odgovoril, da bodo njihove predloge proučili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.