Slovenija
20 ogledov

Nič več zmerjanja

Iz ponedeljkove tiskane izdaje dolenjskega Žurnala24: Etični kodeks. V novem mandatu žužemberški svetniki ne bodo več kričali ter se zmerjali in žalili.

Žužemberk. “Odslej naj bi se na sejah nagovarjali z gospod oziroma gospa in priimkom, ob seganju v besedo, kričanju, osebnih napadih in žalitvah naj župan izreče opozorilo, ob nadaljnjih kršitvah pa naj sejo prekine za določen čas oziroma jo odpove ali prestavi,” je na petkovi občinski seji svetniškim kolegom predlagala Jelka Mrvar, sicer ravnateljica tamkajšnje osnovne šole.

Navrgla in odšla
K takšnemu predlogu sklepa sta jo, kot je povedala, spodbudila obžalovanje in zgroženost nad ravnjo komunikacije med občinskimi svetniki v prejšnjem mandatu in začetku novega, predvsem na seji komisije za mandatna vprašanja.

6 opozicijskih svetnikov se je odreklo prednovoletni večerji v korist socialno ogroženim šolarjem.

Sklep o spoštovanju etičnega kodeksa so sicer svetniki sprejeli, a nekateri z negodovanjem, da jim je, kot so menili, Mrvarjeva le navrgla kost za glodanje, potem pa sejo zaradi božičnega koncerta v šoli zapustila. “Naj se to ne dogaja več, saj bi lahko termine občinskih sej in dogodkov, ki jih prireja šola, uskladili,” meni Jože Zupančič. O etičnem kodeksu je dejal, da je to samo še ena oblika obračunavanja z drugače mislečimi.

Kaj pa zakonitost?
Znašli smo se na tankem ledu omejevanja govora svetnikov, ki tu nismo za to, da bomo etični, saj je včasih treba glas tudi dvigniti,” je prepričan Iztok Može. “Bolj kot etični kodeks bi bilo treba pri delu občinskega sveta upoštevati poslovnik, statut in zakonodajo,” je poudaril Franc Jarc. Zakonitost na sejah občinskega sveta je bila namreč po njegovem mnenju, pritrdili pa so mu še nekateri, že večkrat vprašljiva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.