Slovenija
17 ogledov

Ničelna toleranca nasilja do istospolno usmerjenih

Žurnal24 main
Notranja ministrica Katarina Kresal je zagotovila, da ministrstvo in policija ne bosta tolerirala nasilja nad istospolno usmerjenimi.

 

Nasilje v porastu

Predstavniki nevladnih organizacij so ministrico opozorili, da nasilje nad istospolno usmerjenimi narašča.

''Nasilje se, žal, najprej pozna pri tistih skupinah, ki so drugačne,'' je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij dejala ministrica Katarina Kresal. ''Osnovno sporočilo današnjega srečanja s predstavniki nevladnih organizacij je, da policija in ministrstvo za notranje zadeve ne bosta tolerirala nobene diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti. Kot je zagotovil v. d. direktorja Janko Goršek, bo toleranca ničelna," je glede današnjega srečanja z Mitjo Blažičem iz Društva za integracijo homoseksualnosti povedala Kresalova.


Obrat v družbi
Izrazito zadovoljen je tudi Blažič: ''To je obrat v družbi, v kateri želimo živeti.'' Kot je še pojasnil, gre za popolnoma novo politiko do drugačnosti. Blažič pa je dejal, da je bilo prej nasilje nad istospolno usmerjenimi obravnavano kot marginalno vprašanje in ''potiskano pod mizo''.

 
 

Sprememba zakonodaje

Pogovarjali so se tudi o možnih spremembah kazenske zakonodaje, s katerimi bi nasilje nad istospolno usmerjenimi posebej opredelili. Kresalova je napovedala, da bo njeno ministrstvo te predloge ''preneslo naprej'' in da bodo o teh predlogih opravili strokovno razpravo.


Na Paradi ponosa več policistov

Dogovorili so se, da bo na Paradi ponosa povečano število policistov, ki bodo poskušali preprečiti vsakršno nasilje, kršitelji pa bodo strogo sankcionirani. Enako rigorozni bodo do sovražnega govora, Kresalova pa je obljubila tudi, da se bodo lotili nekaterih sistemskih ukrepov glede diskriminacije. ''Zavedam se, da samo z zagotavljanjem varnosti problema ne bomo rešili. Družba se mora zavedati in sprejeti dejstvo, da so istospolni enaki, zato bomo opravili strokovno razpravo in dali pobudo vladi, da se v sklopu družinske zakonodaje uzakoni tudi zveza med istospolnimi,'' je povedala Kresalova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.