Slovenija
6 ogledov

Ničen inšpektorski učinek

Ljudi, ki odpadke vozijo na divja odlagališča, najdejo tudi s pomočjo računov, k Žurnal24 main
Barje. Število divjih odlagališč ostaja enako, v čistilni akciji predvsem nad kupe ob javnih poteh.

Ljubljana. “Barje se še naprej pospešeno degradira,” je povedal Tomaž Toni, predsednik okoljevarstvenega društva Barjanski zmaj, ki 26. marca organizira čistilno akcijo divjih odlagališč na ljubljanskem Barju. Po njegovih besedah je za to območje pristojnih le pet okoljskih inšpektorjev, ki so v štirih letih in pol izdali deset odločb, povezanih z odlagališči.

Odločbe brez učinka
Kot pravi, zemljišč kljub odločbam nihče ne vrne v prvotno stanje, zakonodaja na tem področju pa je po njegovem mnenju neučinkovita. Kot slabo je ocenil tudi sodelovanje društva z ministrstvom za okolje in prostor, kjer so zavrnili vse projekte, ki so jih tja poslali v zadnjih letih.

V čistilni akciji bodo sodelovali prostovoljci z občin Vrhnika, Borovnica, Log - Dragomer, Brezovica in Ig. “Čeprav akcije ne podpirajo v Mestni občini Ljubljana in Občini Škofljica, bo izvedena tudi v teh lokalnih skupnostih,” je dejal Toni. Dodal je, da jim javno podjetje Snaga sicer pomaga pri odvozu zbranih odpadkov, vendar so pričakovali večjo podporo ljubljanske občine pri informiranju o čistilni akciji.

Nadzorujejo tudi policisti
Ljubljanski policisti so lansko leto obravnavali 57 kaznivih dejanj s področja okolja in prostora ter izdali 44 predlogov za uvedbo postopka o prekršku zaradi divjih odlagališč, je povedal inšpektor Ludvik Kastelic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.