Slovenija
54 ogledov

Nigrad: Za fekalije na cesti je kriva več kot 100 let stara kanalizacija

Bresternica, Maribor, neurje bralka
Mariborska družba Nigrad za včeraj poplavljene ulice, ki so bile celo polne fekalij, krivi zastarelo knalizacijsko omrežje in občino poziva naj zviša prispevke.

"Vse intervencijske ekipe Nigrada so bile na terenu zaradi črpanja razlite fekalne vode in zalitja kletnih prostorov," so se v sporočilu za javnost danes odzvali v komunalnem podjetju Nigradu, ki je po včerajšnjem nalivu posredovalo na 22 lokacijah. Najhuje je bilo na Teznem, na Pobrežju pa so stanovalci poročali, da je na cesto naplavilo več centimetrov fekalij.

Nigrad za zalite maribrske cetse krivi tudi neustrezen standard vzdrževanja mariborske kanalizacijske infrastrukture, kot navaja predstavnik podjetja Dejan Pukšič, ima Nigrad na voljo premalo sredstev. Vodovod že sedaj ne zagotavlja zadostne pretočnosti niti ob manjših nalivih.

"Mariborska kanalizacija je na nekaterih odsekih stara že več kot 100 let, cene komunalnih storitev, ki bi ob uskladitvi izdatno izboljšale vzdrževanje in pretočnost kanalizacije, pa se niso spremenile že 12 let. Z uskladitvijo cen in omrežnino bi bilo mogoče sistem razbremeniti z izgradnjo dodatnih kanalizacijskih odsekov, ga ustrezno vzdrževati in posodobiti," je še navedel Pukšič.

Mestni svetniki so prejšnji mesec sicer obravnavali dvig cen storitve odvajanja vode iz 0,159 evra na 0,44 evra po kubiku porabljene vode, a so na koncu svetniki predlog umaknili z dnevnega reda. Napovedan dvig bi Mariborčanom sicer prinesel skorajda enkrat višjo tarifo kot jo plačujejo v drugih mestih, v Celju na primer plačujejo za odvajanje 0,132 evra, v Ljubljani 0,163 evra in Kopru 0,326 evra na kubik vode.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:01 16.avgust 2016.

    Jao...sej kdo pa skrbi za to kanalizacijo? Vi sami. Sploh ne vem zakaj se oglašate. Če bi vzdrževal tko k je treba bi blo vse okej. Znate pa sam totaln minimum+kasiranje zganjat.

  • Avatar Leon
    Leon 12:20 16.avgust 2016.

    Kriva 100 let stara kanalizacija ................banda hudičeva ! Nigrad že od leta 45 kasira vsak mesec za potrebe izgradnje in vzdrževanja kanalizacije ,pa še vedno niso nič naredili v smeri izboljšanja ! Zakaj inšpekcija ne prijavi komunalce zaradi izliva fekalije ...prikaži več ? Potem bodo morali komunalci pokazati na tiste ,ki so zapravili denar in ga odtujili v lastne žepe. Tako se dela v pravni državi ,žal pa je naša dežela pravnih hegemonov !