Slovenija
17 ogledov

Nihče ne bo brez vrtca

Vrtec Metlika. Občina Metlika
Bela krajina. V Metliki prenovili, v Črnomlju prizidali, v Semiču še bodo.

Otroci. V belokranjskih vrtcih se lahko na današnji prvi šolski dan pohvalijo, da so sprejeli vse vpisane malčke. V Metliki so včeraj odprli povsem prenovljeni in povečani vrtec, nov prizidek je dobil tudi črnomaljski vrtec, ki ga bodo sicer uradno odprli čez tri tedne, v Semiču pa so včeraj podpisali pogodbo o gradnji prizidka k vrtcu, a so v nadomestnih prostorih kljub temu zagotovili prostor za vse vpisane otroke.

Prenova za 2,5 milijona

Prenovljeni metliški vrtec, ki je imel do zdaj 14 igralnic, je dobil tri nove, telovadnico in novo kuhinjo. “Vrtec bo zdaj namesto 261 lahko sprejel 320 otrok, tako da naj bi bili prostori za predšolsko vzgojo v občini zagotovljeni za nadaljnjih 20 let,” je povedala Renata Brunskole, županja Občine Metlika.

Naložba v nizkoenergetski vrtec je stala nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, od česar so 85 odstotkov denarja pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo pa je dodala občina.

V Semiču prizidek

Polona Kambič, semiška županja, in Marjan Pezdirc, predsednik uprave CGP, sta včeraj podpisala pogodbo o gradnji prizidka k tamkajšnjemu vrtcu Sonček. Naložba bo stala nekaj manj kot 400 tisoč evrov – 83 odstotkov denarja bo prispevala država, preostalo pa 
občina.

Na Dolenjskem drugače

Zavračajo. Medtem ko v Beli krajini danes brez vrtca ni ostal noben malček, so razmere na Dolenjskem drugačne. Po številu zavrnjenih prednjači Mestna občina Novo mesto, kjer so skupaj z medletnimi vpisi zavrnili več kot 150 vlog. Prostora za vse otroke za zdaj ni uspelo zagotoviti tudi Občini Šentjernej, v Trebnjem pa zavrnjeni malčki še čakajo na uresničitev predvolilne obljube župana Alojzija Kastelica, da bo vrtec zgrajen do letošnjega prvega šolskega dne.

Po zadnjih informacijah naj bi bila gradnja dokončana novembra, do takrat pa bo brez vrtca nekaj več kot 30 otrok. Med posavskimi občinami so po naših informacijah malčke zavrnili le v Občini Kostanjevica na Krki, kjer je prostora zmanjkalo za 12 otrok, a tudi tu že načrtujejo gradnjo prizidka k obstoječemu vrtcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.