Slovenija
4 ogledov

Nihče ne more uteči roki pravice

Karadžić naj bi kmalu stopil pred sodnike v Haagu.
1/79
AFP
Glavna tiskovna predstavnica haaškega sodišča Olga Kavaran pričakuje, da bo Karadžić kmalu v Haagu. Aretacija je pomemben mejnik in jasen znak, da nihče ne more uteči roki pravice.
Kakšen je odziv haaškega sodišča na prijetje nekdanjega vodje bosanskih Srbov?
Glavni tožilec haaškega sodišča je pozdravil zadnje dogodke. Gospod Karadžić je bil na begu od 24. julija 1995, se pravi 13 let. Tožilec je čestital srbskim oblastem, še posebej nacionalnemu svetu za sodelovanje s haaškim sodiščem, ekipi, ki ga je ujela, pa tudi tožilcu za vojne zločine, ki mu je v sodelovanju s srbskimi oblastmi uspelo doseči ta mejnik. Tožilec je dejal, da je to zelo pomemben dan za žrtve in njihove sorodnike, ki so več kot desetletje čakali na aretacijo. Aretacija je pomembna tudi za mednarodno pravo, saj je to jasen znak, da nihče ne more uteči roki pravice. Prej ali slej bodo vsi ubežniki stali pred sodnikom.

Kdaj naj bi Karadžića izročili sodišču v Haagu?
Kdaj bo predaja izvedena, še ni znano. Pričakujemo pa, da se bo to zgodilo kmalu. Po besedah naših sodelavcev v Beogradu tam še urejajo pravne formalnosti. Ko bodo zaključene, pričakujemo, da ga bodo pripeljali v Haag.

Zakaj menite, da je minilo toliko časa do njegove aretacije? Je mogoče aretacija posledica nastopa nove vlade v Srbiji?

Osredotočamo se na dejstvo, da je bil aretiran, na pozitivne posledice, ki jih bo aretacija prinesla, in na dejstvo, da bo stopil pred sodišče v Haagu.

Sodišče naj bi s svojim delom zaključilo do konca leta 2010. Bo v tem času mogoče zaključiti proces proti Karadžiću? Kaj se bo zgodilo, če bo aretiran še Mladić? Obstaja možnost, da sodišče nadaljuje s svojim delom tudi po letu 2010?
Nikjer ne piše, da bo sodišče leta 2010 prenehalo s svojim delom. Varnostni svet Združenih narodov o tem še ni izdal resolucije. Resolucije, v katerih so omenjeni ti datumi (2010, op. a.), vključujejo smernice. Zapisano je, da bodo ti datumi odvisni od tega, kdaj bodo preostali ubežniki pripeljani pred sodišče. Prav zaradi tega je tožilstvo toliko let pozivalo k čimprejšnji aretaciji ubežnikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.