Slovenija
15 ogledov

"Nihče ne ve, koliko so banke pobrale"

društvo za pravno državo, rado pezdir Žurnal24 main
"Nihče ne ve, koliko denarja so nam banke pobrale zaradi neupravičene kartelne provizije, niti ne vemo, kaj nam točno vračajo," trdi predsednik predsednik Društva za pravno državo Rado Pezdir.
Društvo je od BS zahtevalo:
– da banke sanirajo celotno kartelno situacijo,
  –da pozovejo, da se denar jasno in transparentno vrača nazaj,
– da poiščejo odgovorne,
– da pregledajo, kaj se dogaja z nenormalno visokimi stroški za bančne provizije.

V povezavi z zaračunavanjem provizij ob dvigovanju na bankomatih drugih bank so v društvu od Banke Slovenije (BS) zahtevali, da poišče odgovorne.

BS je sicer obljubila, da bo postopek vračanja zaračunanih provizij nadzirala, vendar da odgovornosti oni ne morejo ugotavljati, to naj bi bila pristojnost Urada za varstvo konkurence. A to po Pezdirjevo ne drži: "To je dimna bomba, s katero hočejo povedati, da so se zmotili v celoti. Mislim, da se zelo dobro zavedajo, da so kot regulator zaspali."

Premik je, vendar …

V društvu ugotavljajo, da so pri Banki Slovenije sicer ukrepali, vendar: BS se je premaknila. "Žalostno je, da jih mora kot regulatorja društvo pozvati, kaj morajo narediti. Tri tedne že čakamo, da vidimo, kolikšno je sploh oškodovanje. Pri elektrokartelu je bilo popolnoma jasno, kako nam bodo vračali," pravi Pezdir.

BS se je na pobudo društva tudi zavezala, da bo poskušala ugotoviti, kakšna je metodologija določanja stroškov bančnih tarif. Zavezali so se tudi, da bodo v okviru evropskih centralnih bank poskušali doseči, da bo regulatorni organ lahko v primeru takih kršitev, kot so kartelni dogovori, interveniral na trgu in to preprečil.

"S to akcijo smo bistveno bolj zadovoljni kot z elektrotrgom, vendar tam še vedno vlada prazna regulativa. Ni nemogoče, da se jutri zgodi še en elektrokartel," opozarja Pezdir.

Giganti na kolenih
V društvu so zadovoljni s svojim dosedanjim delom. "Na kolena nam je uspelo spraviti dva gigantska kartela. Brez politike, pomoči institucij in regulatorjev nam je uspelo zaključiti dve ogromni zadevi. To je dober signal za pravno državo. Ne tolerira se več takšnih situacij, kot so bile. Dobro sporočilo politikom, da Slovenci le nismo tako pasivni in apatični,“ dodaja Pezdir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.