Slovenija
72 ogledov

Nihče ne zna ukrepati

Hočevarjevo bivališče si je ogledal tudi trebanjski občinski inšpektor Vinko Rib Žurnal24 main
Zasilno bivališče. Vanj se je po vrnitvi iz zapora naselil Rom s partnerico. Krajane je strah, pristojni pa ne najdejo rešitve.
Letos brez prijave
Policija. Trebanjski policisti po podatkih Policijske uprave Novo mesto letos na omenjenem območju niso prejeli prijave o streljanju oziroma ogrožanju varnosti. “Občanom svetujemo, naj o zaznanih kršitvah, krajih in okoliščinah, ki bi lahko pripeljale do kršitve javnega reda in miru, obveščajo policiste PP Trebnje na številko 07 346 27 00, na številko 113 ali na anonimni telefon policije na številko 080 1200,” svetuje tiskovna predstavnica Alenka Drenik.

Na zemljišču v lasti Republike Slovenije, s katerim gospodari sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, se je znova naselil Rom Zvonko “Tonki” Hočevar s partnerico. “Strah nas je. Ponoči se od tam sliši streljanje. V bližini je avtobusna postaja, kjer otroci čakajo na avtobus. Bojimo se zanje,” so med drugim povedali okoliški krajani. Zanje je edina rešitev, da se Hočevar odseli.

Nima kam
“Kam pa naj grem? Tukaj sem se rodil in tu živim že vse življenje. Imeli smo barako, ki je lani pogorela. Mama je šla v dom, jaz pa sem bil eno leto v zaporu,” je povedal Hočevar, ki meni, da se ga krajani bojijo zgolj zaradi zaporne kazni. V romsko naselje Hudeje ne želi. “Vem, da me tam večinoma ne marajo,” je pojasnil. K partnerki v Zagorico se tudi ne more preseliti, ker mora ta do 31. maja porušiti svojo barako.

Ukrepi institucij
Kot so nam povedali na skladu, so Policijsko postajo (PP) Trebnje obvestili, da Hočevarju niso dali soglasja za kampiranje na njihovem zemljišču in da ga sumijo izvajanja nedovoljene sečnje.

10 je hišna številka, ki so jo za svoje bivališče na Mali Loki dobili Hočevarjevi.

PP Trebnje je sklad obvestila, da je bil storilcu prekrška nedovoljenega kampiranja izdan plačilni nalog,” so pojasnili in dodali, da je policija ugotovila sečnjo drevesa, a za zdaj obvestila še zbira.

Hočevarjevo bivališče si je ogledal tudi gradbeni inšpektor. Kot so nam povedali na inšpektoratu za okolje in prostor, je ugotovil, da gre za zasilno bivališče v obliki na lesene kole napetega polivinila. “Opisano bivališče ne predstavlja objekta v smislu določb zakona o graditvi objektov, zato gradbeni inšpektor v tem primeru nima pristojnosti nadzora in/ali ukrepanja,” so pojasnili.

Občinski inšpektor Vinko Ribič je na zemljišču ugotovil, da so komunalni odpadki odloženi v nasprotju z občinskim odlokom. Hočevarju bo izdal odločbo o odstranitvi odpadkov, pristojne inšpekcije pa bo obvestil o odloženih nevarnih odpadkih.

Rešitve še nimajo
Glede Hočevarjevih so se že sestali Občina Trebnje, Center za socialno delo Trebnje in PP Trebnje, je povedal direktor občinske uprave Rado Javornik. “O rešitvah se še vedno dogovarjamo, za zdaj pa rešitve nimamo. Občina drugih možnosti za nastanitev nima, saj so vsa stanovanja zasedena, od stanovalcev pa ni želje po naselitvi v romskem naselju Hudeje,” je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.