Slovenija
191 ogledov

Nihče noče stola šefa UVK

“Izpolnjujem pogoje, vendar se ne bom prijavil,” odgovarja bivši prvi varuh konk Žurnal24 main
Zakulisja. Generalni sekretar MG zanika, da bi UVK selili bliže MG.

Napad. “Nisem razmišljal in se ne bom prijavil,” je včeraj namigovanja, da si želi na vrh Urada RS za varstvo konkurence (UVK), zanikal generalni sekretar pri Darji Radić Miloš Senčur. Namigovanja, da se bo prijavil, so se pojavila, ker je njegova služba vezana na mandat ministrice, Zares pa utegne oditi iz koalicije. Ivan Govše, direktor pravne službe na ministrstvu za gospodarstvo (MG), o katerem smo poročali, da si ga na vrhu urada želi ministrica, je svojo prijavo prav tako zanikal. “Nisem se še odločil, ali bom oddal prijavi,” pa je bil kratek sedanji vršilec dolžnosti direktorja UVK Damjan Matičič. Koliko prijav je prispelo na razpis, bo znano v 
ponedeljek.

Mandat le do ustanovitve agencije
Razpis. Razpis za novega šefa UVK naj bi bil poseben tudi zato, ker bodo kandidati o tem, da niso bili izbrani, dobili le obvestilo, zato pritožba ne bo zadržala podpisa pogodbe z izbranim kandidatom. A ta očitno ne bo za pet let, kot piše v razpisu. Na MG zdaj trdijo, da bo “pragmatična, a zakonito sklenjena pogodba” veljala le do začetka delovanja agencije, “zaradi česar izostane strošek odpravnine”.

Policist ali inšpektor
Nas je pa vir opozoril, da je po vseh nenavadnostih tega razpisa, o katerih smo že poročali, nenavadno tudi, da je prijavi treba priložiti “potrdila o opravljenem preizkusu znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku. Očitno je torej, da se za direktorja UVK išče inšpektor ali policist (tudi sedanji vršilec dolžnosti je (bil) policist).”

“Izpolnjujem pogoje”
“Direktor urada podpisuje tudi prekrškovne odločbe, zato to mora imeti. Sam sem ta izpit v sklopu pravosodnega delal že pred leti,” je komentiral bivši šef UVK Jani Soršak in v šali dodal: “Izpolnjujem pogoje, prijavil pa se ne bom.” Kot je pojasnil, ne drži, da ta pogoj močno zmanjšuje število tistih, ki se lahko prijavijo: “Vsi odvetniki in tudi številni pravniki z opravljenim pravosodnim izpitom izpolnjujejo ta 
pogoj.”

“Ne selimo urada”
Je pa Senčur včeraj zanikal, da se pripravlja selitev UVK v stavbo, kjer je MG. Kot je dejal, je na obisku pri sosedih, na ministrstvu za delo, bil, a se o menjavah prostorov med UVK in njimi ni dogovarjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.