Slovenija
24 ogledov

Nihče točno ne ve, kaj jih čaka

Kako močno bo delo v bolnišnicah prizadeto, bo odvisno tudi od tega, koliko časa Žurnal24 main
Vodilni v slovenskih bolnišnicah še vedno upajo na dogovor, da se črni scenarij zaradi napovedi zdravnikov ne bo uresničil.
"Ne vem, kaj nas v resnici čaka," je dejal v. d. direktor Psihiatrične bolnišnice Vojnik Daniel Lajlar. Bo pa po njegovem mnenju ta sprememba koristila kakovosti življenja zdravnikov, saj tisti, ki dela vsak mesec 250 ali več ur, ne živi dobro v primerjavi s tistimi, ki delajo okoli 170 ur. "Največkrat denar ne odtehta tistih sto ur, ki jih moraš več narediti v bolnišnici, če pa še denarja za to ni, nima smisla to početi," pravi.

Napoved zdravnikov o delu "le" za polni delovni čas, ki naj bi začela veljati s 1. septembrom, bo zdravstvene zavode različno prizadela. Za UKC Ljubljana bo to velik organizacijski zalogaj in še upajo na dogovor, da se napovedani črni scenarij ne bo uresničil. Če rešitve ne bo kmalu, bodo bolnike prisiljeni prenaročiti, pravi strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup. Vsa urgenca bo po njenih besedah potekala nemoteno, prihajalo pa bo do pomanjkanja kadra za redno delo.

Večji zavodi se bojijo navala
Poslovna direktorica pediatrične klinike Biserka Marolt Meden je poudarila, da so v Ljubljani zaskrbljeni zaradi izjav direktorjev manjših zavodov. "Iz medijev smo izvedeli, kako razmišljajo manjše bolnišnice: da bodo zagotovili 24-urno zdravstveno varstvo, vse, kar ne bodo zmogli opraviti, pa bodo preusmerjali na večje centre," je povedala in pojasnila: "Mi se že organiziramo, ogromno napora smo vložili v to, da bi svoj redni program lahko izpolnili in nikogar odklonili, ne vemo pa, s čem se bomo soočali septembra."

Položaj v osnovnem zdravstvu Gorenjske je po podatkih njihovega direktorja Jožeta Veternika za spoznanje boljši kot drugje po Sloveniji. V zdravstvenih domovih Jesenice, Bled, Bohinj in Radovljica praktično ni bilo nobenega umika soglasij, v Tržiču sta soglasje za dežurstvo umaknila le dva zdravnika od šestih, zato večjih težav ne pričakujejo. Večje težave bodo v Kranju, kjer je soglasje umaknilo 90 odstotkov zdravnikov.

Daljše ležalne dobe
V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer so vsi zdravniki, ki dežurajo, umaknili soglasje, bodo delo organizirali tako, da bodo redno delo zdravnikov porazdelili preko celotnega dne. Direktor bolnišnice Igor Horvat pričakuje težave na pediatriji in ginekologiji ter delno na internem oddelku, pa tudi na kirurgiji, manj dela bo opravljenega tudi v posameznih ambulantah. Podobno bodo težave reševali na Golniku, kjer računajo na težave pri diagnostiki in posledično na daljše ležalne dobe. "Če bo takšno stanje trajalo dlje časa, bodo zaradi prenapolnjenosti bolnišnice lahko nastale težave z možnostjo sprejemanja akutno bolnih," je povedala pomočnica strokovnega direktorja Mihaela Zidan.

Odpoved naročenih operacij
V štajerskih bolnišnicah bodo za zagotovitev stalnega zdravniškega varstva uvedli izmene, kar bo prizadelo redno delo, opozarjajo v vodstvih bolnišnic. Podrobnosti glede spremenjenega načina dela bodo v UKC Maribor predstavili v petek, iz ptujske bolnišnice pa so že sporočili, da se je največje pomanjkanje kadrov pokazalo pri kirurgih. V veliki meri bodo odpovedali že naročene preglede in operacije, posledično se bodo zato podaljšale tudi čakalne vrste. V celjski bolnišnici napovedujejo, da se bodo čakalne dobe podaljšale na vseh področjih, največ na kardiologiji in nevrologiji. Najmanj težav pričakujejo v mariborskem zdravstvenem domu.

O ukrepih v izolski bolnišnici smo pisali že včeraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.