Slovenija
13918 ogledov

Maske, da ali ne: Tako bo v novem šolskem letu potekal pouk

covid-19 šola samotestiranje testi Profimedia
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so predstavili strokovna priporočila posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa v vzgoji in izobraževanju ob prihajajočem šolskem letu. Sprejeta priporočila se nanašajo na prezračevanje in samotestiranje na koronavirusno okužbo.

Posvetovalna skupina, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je že pred dnevi za šolski prostor namreč pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

S predlogi posvetovalne skupine se soglasno strinja tudi 13 članov delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja, je danes v izjavi za javnost dejala vodja skupine Nina Pirnat.

Glede ukrepa prezračevanja je bil sprejet tehnični dokument, ki natančno obravnava posamezne vrste prezračevanja v šolsko-izobraževalnih ustanovah. Kot je povedala Pirnat, večina prezračevanja poteka naravno, v manjši meri tudi umetno. Način prezračevanja je odvisen od števila učencev in velikosti prostora, a bo potekalo večkrat na uro z na stežaj odprtimi vrati in okni. Dokument obravnava tudi dodatna priporočila uporabe merilnikov CO2.

Samotestiranje bo potekalo doma, z eno izjemo

Po predlogih strokovne skupine se bo ključno zmanjšala možnost prenosa okužb v šolski populaciji, v kolikor se bodo osebe z akutno okužbo dihal ali že okužene osebe izločile iz šolskega procesa in s tem omejile možnost nadaljnje širitve v kolektivu. ''Priporočila veljajo tako samo za tiste, ki že razvijejo znake okužbe in te, ki so bili v visoko tveganem stiku,'' je povedala Pirnat. Priporočilo je, da oseba z akutno okužbo dihal ostane  doma in se samotestira. Samotestiranje se bo začelo s pričetkom novega šolskega leta, evidenc o samotestiranju otrok ne bo.

''Ključno pri tem je, da je samotestiranje vezano na dom in ne na šolo,'' je poudarila Pirnat. 

Ob tem velja izjema za osebe, ki obiskujejo šolske procese s prilagojenim programom. ''V primeru, da je potrebno testiranje zaradi suma, da je nekdo zbolel, ker je razvil znake okužbe in se oseba nahaja v zavodu za otroke s posebnimi potrebami oziroma v osnovnih šolah s prilagojenim programov, se testiranje omogoči tudi v šoli,'' je pojasnila Pirnat.

Priporočila veljala za vse šolajoče, tudi za pedagoške delavce. V predšolskih zavodih oziroma vrtcih velja priporočilo, da se za otroka, ki bo zbolel v prostorih ustanove, najprej opravi posvet s pediatrom.

Maske ostajajo neobvezne. Posvetovalna skupina tega ukrepa ni obravnavala. 

Velja torej proporočilo, da tisti, ki nimajo znakov bolezni dihal ali niso bili v stiku z obolelimi, se vsaj na začetku šolskega leta ne bo potrebno samotestirati, kar pa bi se lahko spremenilo pri večjem številu okužb.

Drugi poživitveni odmerek za rizične skupine

V juliju so bila na podlagi aktualnih podatkov in priporočil Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posodobljena priporočila za cepljenje proti covidu-19.

''Glavna sprememba je, da je priporočljivo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom za vse osebe, pri katerih lahko pričakujemo težji potek bolezni, predvsem za oskrbovance v DSO, starejše od 80 in 60 let,'' je dejala članica posvetovalne skupine, epidemiologinja Marta Grgič Vitek.

Poleg drugega poživitvenega je dobrodošlo tudi cepljenje med drugimi skupinami populacije, zlasti osnovno cepljenje, kjer je Slovenija še vedno nižje od povprečja Evropske Unije. 40 odstotkov prebivalcev nad 60 let namreč še prejelo tretjega odmerka.

Podatki kažejo, da zaščita proti težjemu poteku bolezni po cepljenju traja vsaj 6 mesecev, minimalni razmik med prejetima odmerkoma pa znaša 3 mesece.

Posodobljena cepiva bodo predvidoma dostopna v mesecu oktobru ali kasneje, ''odvisno od tega, katera cepiva bodo odobrena in ali bodo prilagojena na različico omikron,'' je pojasnila Grgič Vitek.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes tudi objavila, da namerava jeseni odobriti cepivo podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 13
 • Pišmevuh 19:11 10.avgust 2022.

  Nemčija je porabila 14 milijard eur za testiranja. Po Trampužu so verjetno rešili 50 mio življenj. Kaj ti stokovnjaki nimajo niti malo obraza? Naj počasi preberejo vse svoje dosedanje izjave. Bruh.

 • blaz75 16:23 10.avgust 2022.

  Zurnal24 kje bi lahko dobil zdravilo za glivice na nogah?

 • Avatar @narhist
  @narhist 15:44 10.avgust 2022.

  Zabojnike, ki jih pospešeno vračajo na nekdanja testirna mesta k trgovskim centrom, pa naj bi se v tokratni epizodi uporabili kot kioski z GSO in superhrano.