Slovenija
21 ogledov

Nikakor do vinjete

Letna vinjeta za 2011. (Foto: Dars) Žurnal24 main
Prodaja. Kdor odjavi avto, ni nujno upravičen do nadomestne vinjete.

Ljubljana. Svojega starega pola je prodala in avto odjavila, kupec pa ga je odpeljal v Bolgarijo. Tatjana je zahtevek za izdajo nadomestne vinjete poslala na Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), priložila pa odlepljeno vinjeto, račun zanjo, kupon, kopijo prometnega dovoljenja in potrdilo o lokaciji vozila. Njen zahtevek so zavrnili, tudi pritožba na prometno ministrstvo ni bila uspešna. Glede na to, da je avto odjavila in da je vlogi priložila vse potrebno, ji ni jasno, zakaj ji nočejo izdati nove vinjete.

Ob registraciji ni izbrisa

Na Darsu so nam pojasnili, da je lastnik vozila upravičen do nadomestne vinjete, če je vozilo odjavljeno in hkrati izbrisano. V konkretnem primeru pa je bolgarski kupec vozilo za pet dni vnovič registriral (z rumenimi tablicami), da ga je lahko sam odpeljal domov. “Če gre za prodajo vozila, ki je po prvotni odjavi znova prijavljeno v evidenci registriranih vozil, to pomeni, da ni izbrisano in cestninski zavezanec v tem primeru ni upravičen do izdaje nadomestne vinjete,” so povedali na Darsu. Prav tako Tatjana ne bi mogla dobiti nadomestne vinjete, če bi jo zahtevala, ko bi Bolgarova registracija že potekla in vozilo ne bi bilo več registrirano. Že vnovična registracija za en dan namreč pomeni, da vozilo ni bilo izbrisano, so dodali na Darsu.

Komentarjev 2
  • Mihipihi 17:44 27.avgust 2011.

    Popolnoma nobene pravne podlage in pa na sploh idiotsko sestavljen zakon prez kakšne smiselnejše podlage ko pa "če ima pri prodaji starega vozila denar za drug avto se bo že našlo za drugo vinjeto..." Zadnje kar kriči ven ob tako ...prikaži več idiotsko nesmiselno napisanem zakonu. Ideja pa, zagotovo ministra za promet (nekje na isti IQ stopnji).

  • Tovornjakar 10:56 27.avgust 2011.

    Sedaj pa vidim, da vodijo SLO totalni kreteni in debili !!! Potem pa naj avto plača kazen, če se vozi brez vinjete saj kot kaže (tako vsaj razumem) je vinjeta od avta in ne moja. Ali pa mogoče ne smem ...prikaži večm prodati avtomobila? Pa nekateri so experti za paranje živcev malim hlapcem v gnilli deželi tej. Pa če zgodovina ne laže (ker v tej SLO ne vrjamem nič več) so bili že neki punti. Samo še čakam, da dobimo kakšne številke ali oznake kot nekoč Židi