Slovenija
30 ogledov

Nikar na pot, če ni nujno

sneg Anže Petkovšek
Burja se bo še krepila in bo najmočnejša danes ponoči do petka sredi dneva, snežnih padavin bo največ jutri čez dan.

Primorska avtocesta je zaradi burje zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina v smeri proti Ljubljani. Prav tako je v obe smeri zaprta primorska hitra cesta med priključkom Nanos in priključkom Vipava. Voznikom odsvetujejo vožnjo na to območje.

Ponekod na Primorskem, predvsem med Postojno in Kozino, so zaradi burje snežni nanosi.  Zaradi močnega vetra je promet oviran ponekod na Štajerskem. Burja na Primorskem se bo še krepila. V Vipavski dolini sunki že presegajo hitrost 120 kilometrov na uro.

Burja bo najmočnejša predvidoma od danes ponoči do petka sredi dneva, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah.

Zaradi močne burje na Primorskem so začasno zaprli Luko Koper, kar so potrdili tudi na Upravi RS za pomorstvo. Koliko časa bo luka zaprta, na upravi ne vedo, saj bo to odvisno od vremenskih razmer.

Sunki tudi prek 200 kilometrov na uro

Največ snega bo predvidoma zapadlo na jugovzhodu Slovenije - območje Kočevja, Dolenjske in Bele krajine. Predvidoma od 30 do 60 centimetrov, v osrednji Sloveniji pa od 20 do 40 centimetrov.

Zaradi močnih sunkov vetra bodo tudi snežni nanosi. Sunki bodo presegali tudi 40 kilometrov na uro, na Primorskem pričakujejo sunke tudi okoli 100 kilometrov na uro. "Za Vipavsko pa je težko napovedati. Računske vrednosti segajo tudi preko 200 kilometrov na uro," je izpostavil meteorolog Brane Gregorčič, ki pravi, da veter težav ne bo povzročal le v prometu, ampak najverjetneje tudi na objektu in vegetaciji.

Že danes po večini Slovenije velja oranžni alarm - bodite pripravljeni - le na Primorskem so zaradi predvidoma močne burje razglasili rdeči alarm. Za jutri rdeči alarm - ukrepajte - velja tudi zaradi močnega sneženja. Rdeči alarm so razglasili tudi na Hrvaškem, Avstriji in Italiji.

Arso | Avtor: Arso Arso

Če se le da, uporabite javni prevoz

Ob napovedanem obilnem sneženju v oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana opozarjajo, naj se ljudje izogibajo uporabi osebnih vozil in naj se raje poslužujejo javnega prevoza. Če je pot z osebnim vozilom nujna, naj preverijo, ali imajo ustrezno zimsko opremo ter ali jo znajo namestiti. Ob tem naj bodo pripravljeni na zastoje, zato je priporočljivo imeti poln rezervoar goriva, odejo in toplo pijačo.

Če pride do zastoja, svetujejo, naj ljudje ustavijo vozilo ob robu cestišča tako, da bo omogočen prevoz intervencijskih vozil in plugov. Poleg tega naj avtomobile parkirajo tako, da bodo lahko nemoteno plužili ceste.

Ste naleteli na zanimiv zimski prizor? Posnetke in fotografije nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 9
  • depresija 22:24 05.februar 2015.

    ..pa počas lahko že nehate pisat o snegu. Tolk enga nabijanja o normalnem zimskem vremenskem pojavu...eno samo psihiranje in paničarenje..

  • francek 19:00 05.februar 2015.

    Še vedno 0 cm snega.

  • Lavdan 12:33 05.februar 2015.

    Če vam ne bi bilo nerodno bi napisali, da bo pihalo 500 km/uro. Samo za ustvarjanje brezvezne panike. Raje povejte šoferjem naj vozijo s polnimi rezervoarji goriva in malico, če bodo že morali kje stati na cesti.