Slovenija
17956 ogledov

Nikar ne nasedajte tem zdravnikom

Stetoskop Shutterstock
Tržni inšpektorat v zadnjem obdobju beleži večje število prijav, ki se nanašajo na oglaševanje čudežnih zdravil.

"V zadnjem času ponovno beležimo večje število prijav, ki se nanašajo na oglaševanje različnih izdelkov, s katerimi naj bi se čudežno pozdravile nekatere bolezni. V teh oglasih, v večini primerov, nastopajo tudi različni zdravniki, ki naj bi močno priporočali uporabo tega zdravila, dejansko pa ti zdravniki sploh ne obstajajo," opozarja Tržni inšpektorat RS. Kot pojasnjujejo, je v primerih, ko gre za oglaševanje izdelkov z zdravilnimi učinki, podana pristojnost JAZMP - Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Ker se število spletnih prevar povečuje, opozarjajo na previdnost pri nakupovanju preko spletnih strani, na katerih ni mogoče najti vsaj podatkov o podjetju in na katerih ni objavljenih kontaktnih podatkov, ampak zgolj obrazec za sporočila.

Na kaj morate biti pozorni

Pred kakršnim koli nakupom preko določene spletne strani tržni inšpektorat priporoča, da vedno preverite, ali je mogoče na tej spletni strani na enostaven in jasen način dobiti vsaj kontaktne podatke o podjetju. "Če je kot kontakt na voljo le spletni obrazec za oddajo sporočila, je lahko to že eden od prvih znakov, da takšni spletni strani ne gre zaupati," pravijo. 

Eden od znakov za alarm so ti primeri, ko je "nekaj preveč lepo, da bi bilo res". V takšnih primerih se pogosto izkaže, da oglaševano ni resnično. Večja previdnost je nujna tudi v primerih, ko imajo vsi ali večina izdelkov v spletni prodaji visoke popuste. 

V primeru, ko na spletu naletimo na oglase, ki spodbujajo k nakupu zdravil za različne bolezni, se je najprej priporočljivo posvetovati z izbranim zdravnikom. Tržni inšpektorat odsvetuje nakup zdravil prek spleta. 

V tem primeru je uveljavljanje pravico lahko težje

To, da je stran v slovenskem jeziku, še ne pomeni, da za njo stoji slovensko podjetje. V primeru, da gre za tujo spletno stran, pa je treba imeti v mislih, da "bo uveljavljanje pravic, če bo šlo pri nakupu kaj narobe, težje. Pri nakupovanju preko slovenskih spletnih strani lahko v določeni meri pomaga Tržni inšpektorat RS, če gre za spletno stran, s katero upravlja podjetje s sedežem v EU, se lahko potrošnik obrne na Evropski potrošniški center, če gre za spletno stran iz tretje države, lahko eventuelno pomagajo le morebitne potrošniške organizacije iz te države," pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Pepe007 08:36 25.april 2023.

    Zanimivo, da žurnal na svojo stran spusti kar nekaj reklam s sumljivimi vsemogočnimi zdravstvenimi storitvami. Potem pa take članke producira ...

  • Boschtjan Zupanchich 06:49 25.april 2023.

    A JE TO SPET REKLAMA ZA CEPIVSKE STRUPE ??? !!! ??? V stilu : "ne nasedajte zdravilom raje se cepite" , je točno To Najboljše Zavajanje !!! ! !!! BAAAAAAANDA ZLOBNA HINAVSKA DOHTARSKA POKVARJENA !!! ! !!! Od prevelikih plač ...prikaži večč se Vsak človek Pokcvari !!! ! !!!

  • Avatar karjola
    karjola 06:14 25.april 2023.

    Na dnu te strani je kar nekaj spornih oglasov za čudežno ozdravitev sklepov, ozdravitev slepote, zdravil za sladkorno...... zako da prvo je treba pomest pred svojim pragom.