Slovenija
106 ogledov

Niko Kralj – kralj slovenskih oblikovalcev

Niko Kralj Janez Kališnik
Niko Kralj velja za enega izmed največjih slovenskih industrijskih oblikovalcev, ki se je z legendarnim stolom rex uspel prebiti v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MoMA v New Yorku.

Kdo ne pozna stola rex, ki ga je Kralj v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja oblikoval za takratna majhna povojna stanovanja? Gre za minimalističen, modularen, razstavljiv in spet sestavljiv ter lahek izdelek, piše na spletni strani Rex Kralj.

Stol rex velja za najuspešnejši slovenski pohištveni izdelek. O tem priča že samo podatek o več kot dveh milijonih prodanih kosih po svetu. Svetovno slavo rexa potrjuje tudi njegova umestitev v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MoMA v New Yorku.

stol rex | Avtor: Domen Pal Domen Pal
Takratni Kraljev cilj je bil, da ustvari "pohištvo za vse čase", ki bi preživelo modne zapovedi, in uporabne predmete, ki si jih lahko vsakdo privošči.

Poleg stola rex je tako zasnoval inovacije, kot je sistem futura iz leta 1973, ki je omogočal poljubno sestavljanje elementov v najrazličnejše predmete – od pohištva, svetil in igrač do fasadnih elementov.

Kot je konec lanskega leta ob odprtju razstave o Niku Kralju dejala kustosinja razstave Špela Šubic, je Kralj eden redkih oblikovalcev, ki ga ljudje poznajo po imenu. "Sicer je res, da ga povezujejo predvsem z njegovim najbolj znanim izdelkom, stolom rex. Menim, da ljudje njegova dela zelo dobro poznajo, a ne vedo, kdo je njihov avtor."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.